علت زانو درد هنگام نشستن و برخاستن یکی از مشکلات افراد در سنین 40 تا 60 سال در جامعه است. این عارضه ناخوشایند به طور مستقیم در فعالیت روزانه افراد تأثیر مخربی ایجاد میکند. درد زانو هنگام نشستن و برخاستن میتواند ناشی از انواع مختلفی از آسیبها و عوارض فیزیولوژیکی باشدکه بافت و ساختار زانو را درگیر میکند.
در این مقاله از مدی بازار، به بررسی اصلیترین علل زانو درد هنگام نشستن و برخاستن میپردازیم و روشهای تشخیص این عوامل را بررسی میکنیم. همچنین، راه درمان درد زانو در هنگام نشستن و برخاستن را برای شما نگارش کردهایم. همچنین، ما به تأثیرات عوامل مثل وزن بالا و نقصهای عضلاتی در ایجاد این دردها پرداخته و راهکارهایی را برای کاهش و پیشگیری از آنها ارائه میدهیم. با توجه به اهمیت این موضوع و تأثیرات منفی آن بر سلامت و رفاه افراد، شناخت دقیق علل و راهکارهای درمانی این نوع دردها ضروری است. امیدواریم با خواندن این مقاله از مدی بازار، به افزایش آگاهی عمومی و بهبود درد زانوها به شما کمک کنیم.
علت زانو درد هنگام نشستن و برخاستن؛ با 6 علت زانو درد آشنا شوید!
علت زانو درد هنگام نشستن و برخاستن میتواند از طریق چندین آسیب، بیماری و شرایط پزشکی خاص ناشی شود. برای مثال ممکن است علت درد هنگام نشست و برخاست به دلیل کهولت سن باشد. همچنین، تنش عضلات، مسائل عصبی و حتی مسائل مرتبط با استفاده اشتباه از وسایل در ورزشها و میتوانند عواملی باشند که موج بروز زانو درد میشوند. در ادامه با برخی از اصلیترین علل درد زانو آشنا خواهید شد:
1. آرتریت؛ شایعترین علت زانو درد
التهاب مفصل زانو، به عنوان یکی از اصطلاحات گوناگون، ممکن است ناشی از عوامل مختلفی مانند روماتوئید، آرتریت جوانان و آرتریت عفونی باشد. این التهابها میتوانند باعث آسیب به بافتهای زانو و در نتیجه درد و تورم زانو هنگام نشستن و برخاست شوند. آرتروز زانو شایع ترین نوع آرتریت است که زانو را درگیر می کند و در آن غضروف مفصل به تدریج از بین می رود. گفتنیست که آرتروز اغلب افراد میانسال و مسن را درگیر میکند.
2. پارگی مینیسک عامل درد زانو هنگام بلند شدن و نشستن
مینیسک، سطح نرمی از غضروف درون مفصل زانو هستند که عملکرد ضربهگیری و حمایتی و دارند. ضربه مستقیم و شدید به زانو می تواند موجب پارگی یا آسیب به مینیسک زانو شود. همچنین پارگی مینیسک میتواند به علت رگ به رگ شدن شدید رخ دهد. در صورتی که پارگی مینیسک درمان نشود، درد زانو در هنگام نشستن و برخاستن مدتها همراهتان خواهد بود.
3. کیست بیکر؛ ترشح بیش از حد مایع مفصلی
ترشح زیاد مایع سینووال به عنوان پاسخ به التهاب یا آسیب ممکن است باعث تورم، درد و ناراحتی هنگام نشستن و برخاستن شود. در اثر ترشح بیش ار حد مایع سینووال برای تسکین درد زانو و تجمع این مایعات در قسمت پشتی زانو، کیست بیکر به وجود میآید. معمولا کیست بیکر با علائمی مانند، تورم پشت زانو، قرمزی و حس قفل شدن زانو میتواند مشاهده کرد.
4. ضعف عضلانی باعث درد زانو میشود
ضعف عضلات ناحیه کمر، ران و یا پاها میتواند باعث عدم توازن و استحکام زانو شده و در نتیجه درد زانو هنگام نشستن و برخاستن ایجاد شود. عضلاتی مانند همسترینگ، چهارسر در استحکام و قدرت پاها بسیار موثر اند. میتواند با انجام تمرینات ورزشی برای تقویت این عضلات، از ابتلا به درد زانو پیشگیری کنید.
5. افزایش وزن، رایجترین علت درد زانو
وزن بالا، فشار اضافی روی مفاصل زانو ایجاد کرده و باعث درد و مشکلات زانو میشود، بهطور خاص هنگام نشستن و برخاستن. جالب است بدانید زانو مهم ترین عضو در اسکلت بدن بوده که فشار نیمی از وزن بدن را تحمل میکند. در افراد چاق، به طور معمول درد زانو بسیار دردناک تر و ناخوشایند است.
6. آسیب به لیگامانهای چهارگانه زانو
چهار لیگامان یا رباط در زانو با نام های رباط صلیبی، خلفی، خارجی و داخلی وجود دارند. هر کدام از چهار لیگامانها وظیفه حفظ ثبات و پایداری زانوها را برعهده دارند. در صورتی که هر کدام از لیگامانهای موجود در زانو دچار آسیب یا پارگی شدید شوند، درد خود را در انجام فعالیتهای مثل راه رفتن، خم شدن، نشستن و برخاستن نشان میدهند.
علت درد زانو هنگام راه رفتن
- سندروم پالتوفمورال
آیا وقتی از روی صندلی بلند می شوید زانو درد می کند؟ سندرم پاتلوفمورال یا زانوی دونده اصطلاحی است برای درد جلوی کاسه زانو. سندروم پاتلوفمورال، بیشتر در بین افراد ورزشکار رایج است. اما ممکن است برای افرادی که ورزش نمی کنند نیز اتفاق بیفتد.
کاسه زانو شما که کشکک نیز نامیده می شود، می تواند از حالت معمول خود خارج شده و آنطور که باید در شیار بالای استخوان ران شما حرکت نکند. این امر غضروف را از بین می برد و باعث درد می شود.
ممکن است در قسمت جلوی زانوی خود احساس درد مبهم داشته باشید و بالا رفتن از پله ها، پریدن یا چمباتمه زدن برای شما دردسرساز باشد. همچنین ممکن است هنگام بالا رفتن از پله ها صدایی مانند شکستن قولنج شنیده شود.
علت درد زانو هنگام خواب
زانو درد در شب یک ناراحتی رایج است که می تواند در اثر آرتروز، نقرس و موارد دیگر ایجاد شود. زانو درد هنگام می تواند منجر به بی خوابی ناشی شود که شما را در طول روز خسته میکند.
علت زانو درد در شب چیست؟
گاهی اوقات درد زانو به دلیل یک بیماری زمینه ای نیست. درعوض، فعالیت بدنی سنگین، نشستن در وضعیت بد یا نشستن طولانی مدت روی زانو می تواند باعث زانو درد شود.
برخی از کلیدی ترین دلایل زانو درد در شب عبارتند از:
- سندروم پالتوفمورال
- آرتروز زانو
- آسیبهای ورزشی
- جراحات ناشی از تصادف
- نقرس
گفتنیست که نقرس میتواند در هر مفصلی از جمله زانو ایجاد شود. هنگامی که بدن دارای سطوح بالایی از اسید اوریک است، کریستالهای تیزی در مفصل ایجاد میشوند که باعث بروز درد ناگهانی میشود.
- چرا زانو درد در شب بدتر است؟
هنگامی که بدن شما در حال استراحت است، ممکن است متوجه دردهای خفیف شوید که وقتی ذهنتان در ساعات بیداری هنگام کار، از سوی مغز نادیده گرفته است. علاوه بر این، زمانی که می خوابید، بدن شما کورتیزول کمتری تولید می کند. کورتیزول می تواند به بدن شما در کاهش درد کمک کند. از این رو میتوان گفت درد شما در اثر کاهش کورتیزول افزایش مییابد.
درمان درد زانو هنگام نشست و برخاست
درد زانو هنگام نشست و برخاست میتواندعلتی جدی پشت سر داشته باشد که نیازمند انجام روشهای درمانی مناسب است. معمولا روشهای درمانی مناسب، در صورتی که به طور صحیح انجام شوند، میتوانند، تاثیر بهسزایی در تسکین درد زانو دارند. انجام تمرینات ورزشی و اصلاحی میتواند در پیشگیری از بروز زانو درد در هنگام نشستن و برخاستن جلوگیری کند.
بسته به علت اصلی درد زانو هنگام نشست و برخاست، روشهای مختلف درمانی وجود دارد که میتوانند به تسکین درد کمک کنند. برخی از این روشها برای شما نگارش شده است:
1. استراحت؛ ساده ترین راه درمان درد زانو
در صورتی که درد زانو به دلیل فعالیتهای روزانه شما ایجاد میشود، ممکن است نیاز به استراحت و فعالیت کم داشته باشید. میتوانید هنگام استراحت در منزل از کمپرس سرد، ماساژ زانو با روغن و مصرف مسکن های ضدالتهاب برای تسکین و درمان زانو درد هنگام نشستن و برخاستن استفاده کنید.
2. داروها؛ از کورتیکواستروئیدها تا مسکن های غیر استروئیدی!
مصرف داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی (NSAIDs) مانند ناپروکسن، استامینوفن، ایبوپروفن از معدود داروهای هستند که به تسکین درد ناشی از زانو کمک میکنند. همچنین کورتیکواستروئیدها با تاثیر قویی تر و ماندگار تر اثر موثری از خود بهجا میگذارند. داروهای کورتیکواستروئیدی شامل دگزامتازون، بتامتازون و متیل پردنیزولون میشوند.
3. استفاده از زانوبند زاپیامکس برای تسکین درد زانو هنگام نشست و برخاست
یکی زا راههای کاملا بیخطر و مناسب برای تسکین درد زانو، ساتفاده زا زانوبند زاپیامکس است. این زانوبند با 3 تکنولوژی خاصی خود به راحتی درد را تسکین داده و به بهبود آسیب ایجاد شده در زانو کمک میکند. از دیگر مزایای استفاده از زانوبند زاپیامکس میتوانیم به موارد زیر اشاره کنیم:
- تسکین درد به صورت سریع
- بهبود گردشخون و اکسیژنرسانی
- تغذیه بافتها با مواد مغذی
- تقویت عضلات
- رفع اسپاسم عضلانی
- تسریع روند درمان آسیب ایجادشده
با این اوصاف خرید زانوبند زاپیامکس برای تسکین درد ناشی از نشستن و برخاستن بسیار عالی است.
4. فیزیوتراپی و توانخبشی یک راه حل مطمئن برای رفع علت زانو درد هنگام نشستن و برخاستن
جلسات فیزیوتراپی به منظور تقویت عضلات، افزایش انعطافپذیری، و کاهش درد میتواند مفید باشد. شما میتوانید با مراجعه به مراکز توانبخشی و فیزیوتراپی با استفاده از تکنولوژی های بروز و حضور متخصص به درمان درد زانو در هنگام بالا رفتن از پلهها خداحافظی کنید. جالب است بدانید در مراکز فیزیوتراپی از دستگاههای مجهز به امواج مادون قرمز و فراصوت روند درمان درد را تسریع میبخشند.
5. جراحی؛ آخرین راه حل برای آسیبهای شدید
پزشک ممکن است ابتدا به شما توصیههای غیرجراحی مثل استفاده از داروها، تمرینات فیزیوتراپی ارائه دهد. جراحی زانو به عنوان یک روش درمانی در مواردی که درد زانو هنگام نشستن و برخاستن وجود دارد و دیگر روشهای درمانی نتوانستهاند بهبودی مطلوب را به ارمغان آورده باشند، در نظر گرفته میشود.
نوع جراحی مورد نیاز و مراحل آن بستگی به تشخیص و تاریخچه بالینی شما دارد و توسط پزشک متخصص تعیین میشود. معمولا برای درمان چنین دردهایی پزشک از جراحی آرتروسکوپی برای تسکین و درمان درد استفاده میکند.
درمان زانو درد هنگام خواب
برای کمک به تسکین درد در هنگام نشستن و برخاستن، بسیاری از افراد از داروهای ضد التهابی غیر استروئیدی (NSAIDs) استفاده می کنند. برخی از مسکن های غیرالتهابی رایج عبارتند از:
- ایبوپروفن
- استامینوفن
- دیکلوفناک
- ادویل
- ناپروسکن
این دارویهای مسکن را می توان بدون نیاز به نسخه پزشک از داروخانهها خریداری کرد. همچنین بهتر است قبل از مصرف به توصیههای نوشته شد بر روی بستهبندی داروها برای مصرف توجه کنید.
درد زانو هنگام بالا رفتن از پله ها نشانه چیست
درد زانو هنگام بالا رفتن از پله میتواند به علت عوامل و بیماریهای مختلفی باشد. کندرومالاسی کشکک و آرتروز دو مورد از علل شایع درد هنگام انجام چنین فعالیتهایی هستند. کندرومالاسی زمانی رخ می دهد که غضروف که پشت کشکک زانو را پوشش میدهند، تخریب میشوند. این عارضه ناخوشایند میتواند هنگام انجام فعالیتهای زیر حصور خود را اعلام کند:
- بالا رفتن از پله ها
- چمباتمه زدن
- پیاده روی در سراشیبیدر حال دویدن
- ایستادن پس از مدت طولانی نشستن
بالا رفتن از پلهها همراه با درد در اثر آرتروز زانو
بروز بیماری آرتروز در زانو بسیار شایعتر از دیگر مفاصل است. این نوع از آرتروز معمولاً افراد بالای 50 سال را تحت تأثیر قرار می دهد. جالب است بدانید آرتروز زانو به کندی اتفاق افتاده و با گذشت زمان آسیبهای بیشتری به مفاصل وارد میکند. از این رو زانوها پس از مدتی احساس ضعف میکنند. بدین دلیل قدم زدن یا بالا رفتن از پلهها دردناک و چالش برانگیز است.
6 راه برای درمان درد زانو هنگام بالا رفتن از پله
بسیاری از آسیبهای زانو را می توان در ابتدا با اقدامات محافظه کارانه به خوبی درمان کرد. به خصوص زمانی که هنگام بالا رفتن از پلهها دچار درد میشوید، لیست پایین ممکن است به تسکین دردی که هنگام بالا رفتن از پلهها تجربه میکنید، کمک کند:
- استفاده از یخ
- دوچرخه ثابت
- مصرف مسکنهای غیرالتهابی
- فیزیوتراپی
- کاهش وزن
- استفاده از کفشهای طبی
فاکتورهای مهم در درد زانو هنگام خم شدن
زانو درد هنگام خم شدن ممکن است در اثر پارگی مینیسک، کشیدگی رباط یا آسیبهای ورزشی باشد. همچنین شکستگی استخوان یا عفونت در مفصل نیز ممکن است باعث درد زانو هنگام خم شدن شود. اغلب، زانو درد می تواند به دلیل فعالیتهای سنگین مانند حمل بار، تمرینات ورزشی شدید یا کهولت سن باشد. علاوه بر این، چاقی یا انحراف مفصل ران میتواند منجر به افزایش فشار و تنش روی زانوها شود که در حین خم شدن آنها باعث درد میشود.
اگر از دید پزشکی به این درد نگاه کنیم، درد کنار و پشت زانو، هنگام خم شدن میتواند به علت پارگی رباطهای زانو باشد. رباط یا لیگامان های چهارگانه در سهولت حرکت مفصل زانو موثر اند. در صورتی که هرکدام از رباطهای ACL، PCL، MCL و LCL دچار آسیب شوند، درد زانو هنگام خم شدن به وضوح قابل احساس است.
سوالات متداول در مورد علت زانو درد هنگام نشستن و برخاستن
1. چه عواملی میتوانند زانو درد هنگام نشستن و برخاستن را تسریع کنند؟
عوامل مختلفی میتوانند زانو درد هنگام نشستن و برخاستن را تسریع کنند. به عنوان مثال، وزن بالا، تغییرات ترشح هورمونی و مشکلات ساختاری زانو مانند آرتروز میتوانند موجب درد در زانو شوند.
2. آیا سن و سابقه آسیبهای زانو تأثیرگذار بر زانو درد هنگام نشستن و برخاستن هستند؟
بله با گذشت زمان، مفاصل و بافتهای زانو تحت تأثیرات مختلف قرار میگیرند و ممکن است التهابهایی به وجود آید که منجر به زانو درد میشود.
3. راههای تشخیصی برای تشخیص علت زانو درد هنگام نشستن و برخاستن چیست؟
پزشک ممکن است سوالات مربوط به تاریخچه درد، علائم همراه، فعالیتهای روزانه، و شدت درد را از شما بپرسد. همچنین، از روشهای آرتوسکوپی یا MRI برای تشخیص دقیقتر استفاده کند.
4. چه روشهای درمانی برای کاهش زانو درد هنگام نشستن و برخاستن وجود دارند؟
روشهای درمانی برای کاهش زانو درد هنگام نشستن و برخاستن شامل استفاده از داروها مثل ضدالتهابها، فیزیوتراپی و تمرینات تقویتی عضلات، انجام تمرینهای اصلاحی تحت نظر کارشناسان، اندازهگیری و استفاده از ایضاحهای زانو، و در موارد پیشرفتهتر، جراحی جبرانی آسیبها میباشد.
5. آیا پیشگیری از زانو درد هنگام نشستن و برخاستن امکانپذیر است؟
بله، پیشگیری از زانو درد امکانپذیر است. مراقبتهای صحیح از زانو، استراحت بعد از فعالیتها، کاهش وزن اضافی، تقویت عضلات همسترینگ و چهارسر ران و اجتناب از فعالیتهای ورزشی نادرست میتواند به پیشگیری از زانو درد هنگام نشستن و برخاستن کمک کند.