پارگی دیسک کمر یکی از رایجترین مشكلات مربوط به ستون فقرات است که افراد زیادی دچار آن هستند. پارگی دیسک در هر قسمت از ستون فقرات رخ میدهد، اما اغلب در قسمت پایین کمر رخ خواهد داد. بسته به اینکه پارگی دیسک کمر در کجا باشد، میتواند منجر به درد، بی حسی یا ضعف در بازو یا پا شود.
بسیاری از مردم هیچ علامتی از پارگی دیسک کمر ندارند. برای افرادی که دارای علائم پارگی دیسک هستند، علائم به مرور زمان بهبود مییابند. معمولا برای رفع مشکل به جراحی نیازی نیست، اما باید درمان شود. حال این سوال پیش میآید که ایا پارگی دیسک کمر با استراحت خوب میشود. در واقع بايد نسبت به درمان آن اقدام سریع صورت گيرد تا از فشار بیش از حد به نخاع و ریشههای عصبی جلوگیری گردد.
در این مطلب از سایت مدی بازار نمایندگی زانوبند زاپیامکس به بررسی بیماری پارگی دیسک کمر خواهیم پرداخت با ما همراه باشید.
آشنایی با آناتومی ستون فقرات و دیسک کمر
در حالت کلی، ستون فقرات انسان از ۳۳ مهره تشکیل شده است که توسط دیسکهای اسفنجی از هم جدا شدهاند. کل ستون فقرات به ۴ ناحیه تقسیم میشود که هریک از این نواحی، دارای تعداد مشخصی دیسک هستند. تقسیمبندی مهرههای ستون فقرات به شکل زیر است:
- ۷ مهرهاول در ستون فقرات گردنی
- ۱۲ مهرهبعدی در ستون فقرات سینهای (قفسه سینه)
- ۵ مهرهبعدی در ستون فقرات کمری (در قسمت پایین کمر)
- ۵ مهرهدر ستون فقرات خاجی (در زیر کمر)
- ۴ مهرهآخر در استخوان دنبالچه
ما بین این مهرهها بالشتکهای گردی به نام دیسک وجود دارد. دیسکها به عنوان ضربهگیر در بین استخوانها عمل میکنند و به شما امکان میدهند به راحتی خم شوید و حرکت کنید. یک دیسک ستون فقرات دارای یک مرکز نرم و ژله مانند (هسته) است که در یک قسمت بیرونی لاستیکی سخت تر (حلقه) محصور شده است.
هنگامی که یکی از این دیسکها پاره میشود یا نشت میکند، به آن پارگی دیسک کمر میگویند. در این حالت بخشی از هسته از طریق پارگی حلقوی به بیرون فشار میآورد و درد شدید به دنبال دارد. برای اطلاع از اینکه علت درد وسط پشت کمر چیست با ما همراه باشید.
علائم پارگی دیسک کمر که با توجه به شدت آسیب
علائم پارگی دیسک کمر، با حرکت نادرست و شدید بدتر شده و با استراحت مناسب بهتر میشود. معمولا پارگی دیسک کمر در قسمت پایین کمر باعث ایجاد درد “عصب سیاتیک” خواهد شد. این درد شدید معمولا یک طرف باسن شما را به ساق پا و گاهی اوقات پا را شلیک میکند. اگر میخواهید بدانید که درد دیسک کمر به کجا می زند باید بگوییم که سایر علائم پارگی دیسک در کمر عبارتند از:
- کمر درد
- ضعف عضلانی
- گزگز یا بی حسی در پاها
این علائم با توجه به شدت آسیب متفاوت خواهد بود
علت پارگی دیسک کمر چیست؟
پارگی دیسک کمر اغلب در نتیجه ساییدگی و پارگی تدریجی مرتبط با افزایش سن به نام دژنراسیون دیسک است. با بالا رفتن سن افراد، دیسکها کمتر انعطافپذیر میشوند و بیشتر مستعد پارگی یا پاره شدن با فشار یا پیچش جزئی میشوند.
اکثر مردم نمیتوانند علت پارگی دیسک کمر خود را تشخیص دهند. گاهی اوقات، استفاده از عضلات پشت به جای عضلات ساق و ران برای بلند کردن اجسام سنگین، میتواند منجر به پارگی دیسک شود. همانطور که میتواند در حین بلند کردن چرخش و پیچ خوردگی ایجاد کند. گاها، یک رویداد آسیب زا مانند زمین خوردن یا ضربه به پشت علت است.
عوامل افزایش خطر پارگی دیسک کمر
عواملی که خطر پارگی دیسک را افزایش میدهند عبارتند از:
- وزن:اضافه وزن بدن باعث ایجاد فشار اضافی بر روی دیسکهای کمر میشود.
- اشتغال: افرادی که از نظر فیزیکی مشاغل سختی دارند، بیشتر در معرض خطر مشکلات کمر هستند.بلند کردن مکرر، کشیدن، هل دادن، خم شدن به طرفین و چرخاندن نیز میتواند خطر پارگی دیسک را افزایش دهد.
- ژنتیک:برخی افراد استعداد ابتلا به پارگی دیسک را به ارث میبرند.
- سیگار کشیدن:تصور میشود که سیگار باعث کاهش اکسیژن رسانی به دیسکها میشود و باعث میشود آنها سریعتر تجزیه شوند.
- رانندگی مکرر:نشستن طولانی مدت همراه با لرزش موتور وسیله نقلیه میتواند به ستون فقرات فشار وارد کند.
- بی تحرک بودن:ورزش منظم میتواند به جلوگیری از فتق دیسک کمک کند.
برخی از این عوامل و علائم را میتوان با استراحت درست کنترل کرد. بریا اطلاع از اینکه نحوه استراحت برای درمان دیسک کمر به مقالهای با این عنوان به مدی بازار مراجعه کنید.
چه کسانی دچار فتق دیسک میشوند؟
افراد ۳۰ تا ۵۰ ساله بیشتر در معرض فتق دیسک هستند. این مشکل مردان را دو برابر زنان مبتلا میکند. سایر عوامل خطر عبارتند از:
- نشستن طولانی مدت در یک حالت
- داشتن اضافه وزن
- بلند کردن اجسام سنگین
- حرکات مکرر خم شدن یا چرخش برای کار، ورزش یا سرگرمی
- سیگار کشیدن
روش تشخیص پارگی دیسک کمر و اینکه ایا دیسک کمر با استراحت خوب میشود؟
در طول معاینه فیزیکی، پزشک کمر شما را بررسی میکند. یک معاینه عصبی برای بررسی موارد زیر انجام میدهد:
- رفلکسها
- قدرت عضلانی
- توانایی راه رفتن
- توانایی احساس لمس سبک، نوک سوزن یا لرزش
در بیشتر موارد فتق دیسک، یک معاینه فیزیکی و یک سابقه پزشکی تمام چیزی است که برای تشخیص لازم است. اگر پزشک شما مشکوک به بیماری دیگری باشد یا باید ببیند کدام اعصاب تحت تأثیر قرار گرفتهاند، ممکن است یک یا چند آزمایش زیر را تجویز کند.
- تستهای تصویربرداری
- اشعه ایکس
- سی تی اسکن
- ام آر آی
- میلوگرام
- آزمایشات عصبی
- مطالعه هدایت عصبی
- الکترومیوگرافی
درمان پارگی دیسک کمر با داروهای خاص
اصلاح فعالیتها برای جلوگیری از حرکتی که باعث درد میشود. همچنین مصرف داروهای ضد درد علائم را در بیشتر افراد در عرض چند روز یا چند هفته تسکین میدهد.
- داروهای مسکن بدون نسخه
- داروهای نوروپاتیک
- شل کنندههای عضلانی
- مواد افیونی
در درمان پارگی دیسک کمر، داروهای ضد درد را معرفی کردیم. حالا به تاثیر اصلاح فعالیت و استراحت در هنگام پارگی دیسک کمر میپردازیم.
ایا پارگی دیسک کمر با استراحت خوب میشود؟
استراحت باعث میشود حرکات ستون فقرات کم شود و باعث كاهش فشار از روی دیسکها میگردد. زیرا در حالت خوابیده یا دراز کش کمترین فشار در داخل دیسک ايجاد شده و دیسک فرصت ترمیم پیدا خواهد كرد. پارگی ديسك كمر كه مراحل مختلفي دارد و به اصطلاح ديسكوپاتی گفته میشود.
ممكن است براساس فشاری كه به نخاع و سيستم اعصاب مركزی وارد میشود مراحل مختلفی داشته باشد كه هر مرحله درمانهای مختلفی خواهند داشت. معمولا هر چه دیسک تازهتر باشد و سريعتر به پزشك مراجعه شود، احتمال بهبود بیمار با استراحت بيشتر خواهد شد. همچنين هر چه دیسک کهنهتر باشد احتمال بهبودی با استراحت کمتر خواهد شد.
استراحت برای درمان پارگی دیسک کمر معمولا باید به صورت سه روز استراحت مطلق و بعد از آن استراحت نسبی باشد. استراحت نسبی یعنی برای انجام کارهای ساده بلند شود، ولی کارهای بیرون از منزل یا کارهای مرتبط با منزل که دشوارهستند مانند جارو کردن را نباید انجام بدهد.
1. پرهیز از استراحت بیش از حد در رختخواب
در واقع استراحت مطلق تاثیرات منفی بر روی دیسک کمر خواهد داشت. ماندن در رختخواب میتواند منجر به سفت شدن مفاصل و عضلات ضعیف شود که میتواند بهبودی شما را پیچیده کند. در عوض، ۳۰ دقیقه در یک موقعیت راحت استراحت کنید و سپس کمی پیاده روی کنید یا کاری انجام دهید. سعی کنید از فعالیتهایی که درد شما را بدتر میکند اجتناب کنید.
2. از سرگیری فعالیت به آرامی بعد از دوران استراحت پارگی دیسک کمر
وقتی که درد ناشی از پارگی دیسک کمر آرام شود میتوانید دوباره به آرامی شروع به فعالیت کنید. مطمئن شوید که حرکات شما به خصوص خم شدن به جلو و بلند کردن آهسته و کنترل شده است.
3. راهكارهای مناسب برای درمان پارگی ديسك كمر
افرادی که دچار پارگی دیسک هستند نباید به طور مداوم استراحت کنند و هیچ فعالیتی انجام ندهند. فعالیتها و حرکات ورزشی سبک و مناسب نه تنها هيچ ضرری برای پارگی ديسك كمر نخواهد داشت، بلکه باعث بهبودی و تقویت ستون فقرات نیز میشود. همچنين داشتن فعاليت از ايجاد ضعف جلوگيری كرده و روند بهبودی را تسريع میبخشد.
راههای پیشگیری از پارگی دیسک کمر
حتما شنیدهاید که میگویند، پیشگیری همیشه بهتر از درمان است. شما با انجام کارهایی بسیار ساده میتوانید از پارگی دیسک کمر پیشگیری کنید تا از مشکلات و دردهای ناشی از آن در امان بمانید. برای جلوگیری از پارگی دیسک کمر موارد زیر را انجام دهید:
- از ورزش غافل نشوید:تقویت عضلات پایین تنه با ورزش کردن باعث تثبیت و حمایت از ستون فقرات میشود.
- وضعیت مناسب بدن را خوب حفظ کنید:کاهش فشار روی ستون فقرات و دیسک کمر باعث جلوگیری از پارگی میشود. به این منظور پشت خود را صاف و در یک راستا نگه دارید، به خصوص زمانی که برای مدت طولانی مینشینید. اجسام سنگین را به درستی بلند کنید، بیشتر فشار روی پاهایتان باشد نه پشتتان.
- وزن سالم را حفظ کنید: اضافه وزن فشار بیشتری بر ستون فقرات و دیسک وارد میکند و آنها را مستعد پارگی دیسک کمر میکند.
- مصرف سیگار و دخانیات را ترک کنید: از مصرف هر گونه فرآورده دخانیاتی خودداری کنید.
کلام اخر در زمینه پارگی دیسک کمر و ایا پارگی دیسک کمر با استراحت خوب میشود
پارگی دیسک کمر در صورتی که زود درمان شود با استراحت خوب میشود. به طور كلی هر فردی كه دچار پارگی ديسك كمر شود، بايد به صورت مداوم تحت نظر پزشك ارتوپد باشد. این مراقبت جهت تسریع روند بهبود و عدم پيشروی بيماری است تا منجر به جراحی و عوارض ناگوار نشود. زيرا عوارض پارگی ديسك كمر شامل فلج دائم، عدم كنترل ادرار و مدفوع و ناتوانی جنسي است كه همگی اينها با تحت نظربودن بيمار قابل پيشگيری خواهند بود.