کمر درد

گودی کمر؛ درمان گودی کمر، علت درد در ناحیه گودی کمر

بررسی گودی کمر|مدی بازار

گودی کمر یا لوردوز به انحنای طبیعی گردن و پایین کمر گفته که یک حالت عادی محسوب می‌شود. به طور طبیعی، ستون فقرات انسان در بالای پشت، پایین پشت و گردن انحنا دارد. هنگامی که این انحناها بیش از حد معمول به داخل قوس پیدا کنند، عارضه‌ای به نام گودی کمر یا لوردوز ایجاد می‌شود. گودی کمر معمولاً علائمی ایجاد نمی‌کند.

اما اگر شدید باشد ممکن است باعث درد و یا علائمی شود و در موارد شدید نیاز به جراحی داشته باشد. وجود انحنای غیرعادی در بدن افراد باعث فشار زیاد به ستون فقرات و عصب سیاتیک خواهد شد که راه‌های درمانی مشخصی دارد. در این مقاله از سایت مدی بازار اطلاعات مفیدی درباره گودی کمر، علت درد در ناحیه گودی کمر و راه‌های درمان گودی کمر ارائه خواهیم داد.

آشنایی با گودی کمر و انواع آن

بدن هر انسانی به طور طبیعی شبیه به یک منحنی طراحی شده است. این انحناها باعث می‌شوند ستون فقرات شکل S مانند به خود بگیرند. انحنای کیفوتیک (در بالای پشت) و انحنای لوردیتک (در پایین پشت) نامیده می‌شوند. این ساختار باعث می‌شود تا در صورت ورود فشار ناگهانی به بدن، ستون فقرات بتواند میزان فشار وارده را کنترل کند و کمترین آسیب به بدن وارد شود.

اما زمانی که این انحنا یا گودی بیش از حد باشد، یک مشکل ارتوپدی شناخته می‌شود. مشخصه تعیین کننده گودی کمر، میزان منحنی  در ستون فقرات است. فرد مبتلا به گودی کمر به دلیل وجود منحنی در قسمت پشت، ممکن است دراز کشیدن صاف روی زمین برایش دشوار باشد.

انواع گودی کمر:

  • گودی کمرتروماتیک
  • گودی کمر مادرزادی
  • گودی کمر زنان باردار
  • گودی کمر خلفی(قدامی)
  • گودی کمرعضلانی
  • گودی کمر ثانویه
  • چاقی

علائم گودی کمر؛ درد عضلانی؛ نشانه بارز شدت گودی کمر

 زمانی که ستون فقرات در حالت غیر طبیعی باشد، عضلات به جهات مختلف کشیده شده و باعث سفت شدن و اسپاسم خواهد شد و ممکن است درد به گردن، شانه و کمر برسد. از نشانه‌های گودی کمر شدید که اعصاب را درگیر کرده است:

  • بی‌حسی
  • ضعف عضلات
  • حالت مور مور شدن
  • کنترل ضعیف مثانه
  • شایع‌ترین علامت لوردوز، درد عضلانی است.
  • همچنین در افراد مبتلا به گودی پشت کمر، پس از دراز کشیدن، فاصله زیادی بین کمر و سطح تشک وجود دارد. این علامت می‌تواند نشانه ابتلا به لوردوز باشد.

در ادامه به معرفی علت درد در ناحیه گودی کمر خواهیم پرداخت.

علت درد در ناحیه‌ گودی کمر

علت درد در ناحیه‌ گودی کمر|مدی بازار

برخی از شرایط و بیماری‌ها، می‌توانند با تأثیر منفی بر ساختار و یکپارچگی ستون فقرات، لوردوز را ایجاد یا شدت آن را بیشتر کنند. در اینجا برخی از دلایل متداول که ممکن است باعث ایجاد درد در ناحیه گودی کمر شما شوند، آورده شده است:

فشار عضله یا کشیدگی رباط؛ اصلی‌ ترین علت درد در ناحیه گودی کمر

یکی از رایج ترین انواع درد در ناحیه گودی کمر از رباط‌های رگ به رگ شده و عضلات کشیده ناشی می‌شود. این حالت بسیار رایج است زیرا ممکن است برای هر کسی، در هر مکان، در هر سنی اتفاق بیفتد. اگرچه کسانی که عضلات ضعیف‌تری دارند در معرض خطر بیشتری هستند، حتی ورزشکاران حرفه‌ای نیز می‌توانند از آسیب کمر و اسپاسم رنج ببرند. بلند كردن اجسام سنگین یا بلند كردن نادرست اجسام می‌تواند فشار زیادی به ستون فقرات وارد كند و به ماهیچه‌ها و تاندون‌ها آسیب برساند.

دیسک کمر؛ علت درد در ناحیه گودی کمر  

دیسک کمر  (که به آن افتادگی دیسک یا  دیسک لیز خورده نیز گفته می‌شود) یک بیماری شایع است که در آن فضای داخلی نرم و قابل انعطاف (هسته پالپوس) دیسک نخاعی ضربه گیرهای بین مهره‌های ستون فقرات که باعث گرفتن فشار بیرونی و پایداری آن می‌شود با وجود پارگی در محفظه سخت خارجی (آنولوس) بیرون می‌زند.

دیسک کمر می‌تواند در اثر سایش طبیعی یا پارگی نامناسب یا فشار بیش از حد باشد. گرچه ممکن است بسیار دردناک باشد، به ویژه اگر در حال ایجاد فشار بر تارهای عصبی در ستون فقرات باشد، اما مواردی نیز وجود دارد که هیچ دردی وجود ندارد و تنها علائم قابل توجه بی حسی یا گزگز در اندام آسیب دیده است.

آرتروز در ستون فقرات؛ علت درد در ناحیه گودی کمر

احتمالاً می‌دانید که آرتروز می‌تواند باعث سفت شدن و درد در دست و پا شود، اما بسیاری از مردم نمی‌دانند که ممکن است آرتروز بر ستون فقرات نیز تأثیر بگذارد. هر مهره در ستون فقرات با دو مفصل وجهی و یک دیسک بین مهره ای به مهره پایین و بالای خود متصل می‌شود. مانند سایر مفاصل در بدن، مفاصل وجهی نیز می‌توانند در معرض تحلیل و التهاب قرار بگیرند و این امر می‌تواند منجر به درد قابل توجهی در ناحیه گودی کمر شود.

با افزایش سن، نازک شدن غضروف یا خار استخوانی می‌تواند باعث تحرک کمتری در مفاصل فاست شود. با گذشت زمان ، این امر ممکن است به مفاصل تحریک شده، ملتهب و دردناک منجر شود که علائم درد را به مغز ارسال می‌کند. پس از شروع، آرتروز یک بیماری قابل برگشت نیست اما تغییر سبک زندگی می‌تواند به بهبود درد و تحرک کمک کند، و با استفاده از برخی از روش‌ها می‌توان علائمی مانند درد را کاهش داد یا به صورت کامل قطع کرد.

اختلال عملکرد مفصل ساکروایلیاک؛ علت درد در ناحیه گودی کمر 

هنگامی که در ناحیه گودی کمر، لگن یا باسن درد دارید ممکن است دچار نقص عملکرد مفصل ساکروایلیاک (SI) باشید. این منبع درد نادیده گرفته شده اما ۱۵-۳۰٪ از افراد مبتلا به درد مزمن در ناحیه گودی کمر را تحت تأثیر قرار می‌دهد. همانند سایر مفاصل بدن، مفصل ساکروایلیاک نیز می‌تواند در اثر ضربه، تحلیل رفتن و ساییدگی و پارگی روزمره آسیب ببیند.

از حوادث وسایل نقلیه موتوری، زمین خوردن، بلند کردن و پیچاندن، زایمان طبیعی و بارداری و همچنین شرایطی که منجر به تحلیل مفاصل می‌شود مانند آرتروز، جراحی قبلی ستون فقرات کمر یا عفونت قبلی مفصل می‌شود، می‌تواند باعث اختلال در عملکرد مفصل ساکروایلیاک شود.

آیا گودی کمر ارثی است؟

در مواردی لوردوز در کودکان می‌تواند نشانه‌ای از ابتلا به برخی از بیماری‌های ژنتیکی باشد که از پدر مادر به فرزند منتقل می‌شود. با این حال علت قوس کمر، بیشتر به وضعیت و عادات بد زندگی و علل محیطی باز می‌گردد.

راه‌های درمان سریع گودی کمر

راه‌های درمان سریع گودی کمر|مدی بازار

درمان گودی کمر و مشکلات ناشی از آن، نیازمند مهارت بالایی است. درمان گودی کمر به آن بستگی دارد که چه اندازه منحنی ایجاد شده جدی باشد. یکی از بهترین و کم ضررترین راه‌ها، فیزیوتراپی و انجام تمرینات مختلف است. انجام تمرینات اصلاحی و فیزیوتراپی خیلی بهتر از استفاده از داروهای خوراکی و تزریقی است. زیرا اثر گذاری بهترین داروها هم تنها برای مدتی محدود است. به عنوان مثال آمپول برای کمر درد اگر عضلانی باشد معمولا چند ساعت تا چند روز و اگر اپیدورال باشد، از 1 تا 6 ماه است.

فیزیوتراپی؛ بهترین درمان گودی کمر

با هدف به حداکثر رساندن عملکرد فیزیکی بدن، فیزیوتراپیست برای ارائه برنامه‌های ورزشی و روش‌های درمانی دیگر برای رفع درد و عدم تعادل عضلانی که اغلب با ناهنجاری‌های ستون فقرات همراه است، از نزدیک با شما همکاری می‌کند.

ورزش؛ راهکار بدون عوارض درمان گودی کمر

درمان گودی کمر با ورزش یکی از بهترین راه‌های مبارزه با گودی بیش‌ از حد کمر است. برای این منظور از انواع حرکات دینامیک و کششی در عضلات مختلف استفاده می‌شود. جای خوشحالی دارد که درمان گودی کمر با ورزش یک روش بی‌خطر و بدون عارضه امکان پذیر است. در حالت کلی ورزش برای کمر درد بسیار عالی خواهد بود. زیرا باعث تقویت عضلات ناحیه کمر و رباط‌ها و دیسک‌های این ناحیه می‌شود.

بریس؛ کمک به تعادل ستون فقرات و کاهش عوارض گودی کمر

اگر منحنی شما بدتر شدن قابل توجهي نشان داد يا در حال حاضر بيش از ۳۰ درجه است و هنوز در حال رشد هستيد، پزشك ممكن است يك بریس مناسب را توصيه كند.

استفاده از کمربند طبی پلاتینر؛ درمان سریع گودی کمر

کمربند پلاتینر با تکنولوژی‌های فیزیوتراپی خود به راحتی هر گونه درد و ناراحتی را در کمر از بین خواهد برد. زیرا در این دستگاه فیزیوتراپی خانگی از 3 تکنولوژی اولتراسوند، اینفرارد و کلاک گالس استفاده شده که هر سه در کنار هم به بهبود آسیب‌ها کمک می‌کنند. با استفاده منظم از کمربند پلاتینر باید انتظار تسکین درد، بهبود گردش خون، تغذیه بافت‌ها با مواد مغذی، رفع اسپاسم عضلانی و تقویت عضلات را داشته باشید. استفاده از کمربند پلاتینر از این جهت برای گودی کمر مناسب است که این عارضه منجر به افزایش فشار به عضلات، مفاصل، دیسک‌ها و رباط‌ها می‌شود. در نتجیه در این نواحی ساییدگی، گرفتگی عضلات و فشار چندین برابر خواهد شد.

ماساژ درمانی و طب سنتی؛ درمان سنتی گودی کمر

از روش‌های موثر درمانی، درمان گودی کمر با طب سنتی می‌باشد که دراین روش فرد از دست درد و ناراحتی خلاص می‌شود؛ البته لازم است قبل از شروع این روند درمان حتما با پزشک خود مشورت کنید و دست به کارهای سرخودانه نزنید زیرا ممکن است سلامتی شما به خطرافتد.

جراحی؛ درمان گودی کمر

گاهی اوقات پزشک از روش‌های دیگر درمان گودی کمر ناامید شده و بیمار هنوز با درد دست و پنجه نرم می‌کند. درچنین مواقعی تنها روش درمانی که می‌تواند موثر واقع شود، جراحی گودی کمر است.

جمع‌بندی درباره گودی کمر، علت درد در ناحیه گودی کمر و درمان آن

لوردوز یا همان گودی کمر ممکن است در چندان جدی گرفته نشود، اما اگر در درمان آن تعلل کنید، دچار علائم گودی کمر شدید خواهید شد که می‌تواند باعث مشکلات جدی مانند مشکل در راه رفتن و درد برای بیمار شود. این بیماری، به عللی مانند آسیب، علل ژنتیکی و سبک زندگی نامناسب شدت پیدا می‌کند.

تشخیص و درمان به موقع این بیماری‌ از عوارض بعدی، فشار بر ستون فقرات و درگیری اعصاب کمر جلوگیری خواهد کرد. هدف از درمان، توقف پیشرفت منحنی و به حداقل رساندن تغییر شکل گودی کمر است.

سوالات متداول در زمینه گودی کمر

healthline.com

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *