پی آر پی کمر یک روش درمان ابتکاری جدید با تزریق پلاسمای غنی شده از پلاکت یا PRP است. این روش برای درمان آسیبدیدگیهای کمر که با روشهای محافظ کارانه رفع نشده استفاده میشود. درد در ناحیه کمر میتواند بسیار طاقت فرسا باشد و شما را از انجام سادهترین کارها هم باز دارد. حتی در بسیاری از مواقع مانع از احساس لذت و رضایت از بودن در کنار خانواده و شرایط حال حاضر میشود.
اما شما نمیتوانید این درد را تا آخر عمر تحمل کنید. تزریق PRP یک روش ساده و سرپایی است که میتواند این کابوس را برای شما از بین ببرد. این روش تنها باعث کم شدن علائم بیماری یا تسکین آن نمیشود. بلکه به خاطر استفاده از پلاکتهای خون خود شخص، باعث میشود تا مشکل زمینهای آن اصلاح شود.
پلاکتها سرشار از سیتوکینها و فاکتورهای رشد هستند و اعتقاد بر این است که فرایندهای ترمیم بدن را تسریع میکنند. در این مقاله از سایت مدی بازار نمایندگی زانوبند زاپیامکس به بررسی پی آر پی کمر، مزایا و عوارض آن خواهیم پرداخت. همچنین توصیههایی درباره مراقبت قبل و بعد از پی آر پی کمر رانیز ارائه خواهیم داد.
پی آر پی کمر چیست؟ در این روش از چه موادی استفاده میشود؟
در واقع پی آر پی مخفف عبارت Platelet-Rich Plasma، به معنی پلاسمای غنی از پلاکت است. خون شامل دو بخش است، یک بخش که هماتوکریت نامیده میشود که حاوی گلبولهای قرمز، گلبولهای سفید و پلاکتها است. بخش دیگر خون پلاسما است که شامل آب و مواد محلول در آن مانند پروتئینها، مواد معدنی، آنتی بادیها و سایر مواد دیگر است.
در این حالت ماده پی آر پی شامل پلاسمایی است که مقدار زیادی پلاکت درون آن وجود دارد که در ادامه توضیح میدهیم این محلول چگونه به دست میآید. لازم به ذکر است که تاثیرگذاری prp کمر نسبت به تزریق آمپول برای کمر درد بسیار بیشتر خواهد بود.
پلاسمای غنی از پلاکت یا پی آر پی برای درمان کمر درد چیست؟
تعداد نرمال پلاکت در خون انسان بین ۱۵۰ هزار تا ۳۵۰ هزار در هر میکرولیتر است. در پی آر پی این میزان به بیش از یک میلیون پلاکت در هر میکرولیتر میرسد. زمانی که چند سی سی از پی آر پی با پلاکت فراوان به بدن تزریق میشود مقدار زیادی از عوامل رشد در آن محل آزاد میشود و باعث ترمیم بافتی میشود.
هر پلاکت حدود ۵۰ تا ۸۰ گرانول آلفا دارد. گرانول آلفا حاوی بیش از ۳۰۰ پروتئین مختلف است. گرانولها حاوی مواد شیمیایی مهمی مانند کلسیم، سروتونین، هیستامین و ترکیبات مختلف فسفاته مانند آدنوزین دی فسفات، آدنوزینتریفسفات و گوانوزین دی فسفات هستند. پلاکتها انباری از فاکتورهای رشد مهم مانند فاکتور رشد مشتق از پلاکت (PDGF)، فاکتور رشد بتا تبدیلکننده فاکتور رشد شبه انسولین ۱، فاکتور رشد اندوتلیال عروقی و فاکتور رشد اپیتلیال هستند.
روش تهیه پلاسمای غنی از پلاکت برای رفع کمر درد مزمن
ابتدا از بیمار بین ۲۰ تا ۴۰ سیسی خون گرفته میشود. یک ضدانعقاد برای جلوگیری از فعالشدن زودرس پلاکتها به خون بیمار اضافه میشود. سپس خون بیمار در داخل سانتریفیوژ قرار داده میشود. پس از اتمام مرحله اول سانتریفیوژ سه لایه در لوله تشکیل میشود. بالاترین لایه حاوی پلاکتهای بیمار است. لایه میانی که به آن بافیکت میگویند و شامل پلاکت و گلبولهای سفید خون است.
پایینتری لایه متشکل از گلبولهای قرمز خون است. لایه فوقانی همراه با لایه میانی برداشته میشود و مجددا تحت سانتریفیوژ با سرعت کمتر قرار میگیرد. محلول نهایی حاوی پی آر پی آماده تزریق است. خون فراوریشده در ناحیه آسیبدیده کمر، با کمک فلوروسکوپ یا هدایت اولتراسونیک تزریق میشود. درمان پلاسمای غنی از پلاکت اغلب میتواند کمر درد مزمن را پایان دهد.
استفاده از روش درمانی prp یک روش جدید با اثرگذاری خوب است که نسبت به روشهای قدیمیتر یا سنتی مانند طب سوزنی برای دیسک کمر بسیار بیشتر و بهتر است.
پی آر پی کمر در کدام بیماریها کاربرد دارد؟
در واقع اغلب بیماریهای کمر با این روش بهبود پیدا میکنند، اما فقط برای برخی از کمر دردها از این روش استفاده میشود که شامل موارد زیر است:
- بیماری دژنراتیو دیسک (کمآبی و آسیب دیسک، آرتروز مفاصل) است.
- آرتروز مفاصل فاست
- آتروفی و ضعف عضلات مولتیفیدوس
- رادیکولوپاتی (درد ناشی از بیرونزدگی و فشار دیسک بر روی ریشه عصبی)
- در حین جراحی فیوژن ستون فقرات
آمادگی قبل از تزریق پی آر پی کمر
فرایندهایی که قبل از تزریق پی آر پی کمر انجام میشوند عبارتند از:
۱. از دو تا سه هفته قبل از درمان درد با پی آر پی از مصرف داروهای کورتیکواستروئید خودداری کنید.
۲. مصرف داروهای غیراستروئیدی ضدالتهاب (NSAIDs)، مانند ایبوپروفن یا آسپرین، یا داروهای مخصوص درمان آرتروز مانند سلبرکس را از یک هفته قبل از درمان متوقف کنید. البته ممکن است مصرف آسپرین در دوز پایین مانعی نداشته باشد.
۳. ۵ روز قبل از درمان، داروهای ضدانعقاد مصرف نکنید. برای تغییر برنامه مصرف دارو حتماً با پزشک مشورت کنید.
۴. روز قبل از درمان مایعات فراوان بنوشید.
۵. برخی بیماران باید بلافاصله قبل از درمان داروی ضد اضطراب مصرف کنند.
باید اشاره کنیم که مراقبتهای قب و بعد از پی آر پی کمر نسبت به مراقبت بعد از عمل دیسک کمر بسیار کمتر و راحتتر است.
مراقبت پس از تزریق پی آر پی شامل چه اقداماتی میشود؟
پس از تزریق پی آر پی التهاب، درد و ورم موقتی ایجاد میشود. غالباً از بیمار خواسته میشود که چند روز استراحت کند و به مفصل تزریق شده فشار نیاورد. همچنین پزشک به بیمار توصیه میکند که:
- پس از تزریقمسکن ضدالتهابی مصرف نکند، پزشک مسکن مناسب را تجویز خواهد کرد.
- از عصا استفاده کند و برای محافظت و بیحرکت نگه داشتن مفصل تزریق شده بریس یا آتل ببندد.
- روزانه چند بار، هر بار به مدت ۲۰ ـ ۱۰ دقیقه کمپرس سرد روی موضع قرار دهد تا درد و ورم کاهش یابد. البته برخی پزشکان کمپرس گرم را توصیه میکنند.
پی آر پی کمر برای چه کسانی مناسب نیست؟
افرادی که کاندید مناسبی برای تزریق پی آر پی نیستند عبارتند از:
۱. بیمارانی که به دلیل مشکلاتی همچون سابقه وجود لخته خون یا فیبریلاسیون دهلیزی باید داروهای رقیق کننده خون مصرف کنند و قادر به ترک داروهایشان به منظور تزریق پی آر پی نیستند.
۲. بیمارانی که نمیتوانند قبل یا بعد از انجام پی آر پی مصرف آسپرین یا دیگر داروهای ضد التهابی را ترک کنند.
۳. بیمارانی که اجازه قطع و تزریق فرآوردههای خونی به بدن را ندارند.
۴. بیمارانی که به لیدوکائین یا دیگر داروهای بیحسکننده حساسیت دارند.
آیا پی آر پی درد دارد؟ بررسی میزان درد حین PRP
هرچند آستانه درد تمام بیماران یکسان نیست، اما اکثر بیماران درد خفیف تا متوسطی را گزارش میدهند. در ابتدا یک سوزن برای گرفتن خون از رگ وارد بازو میشود و سپس سوزنهای کوچکی برای تزریق پی آر پی وارد موضع آسیب دیده میگردد. تزریقهایی که در مفصل انجام میشوند احساس ناراحتی خفیفی به همراه خواهند داشت. گاهی اوقات پس از تزریق پی آر پی کمی درد وجود دارد اما این درد بیش از چند روز طول نکشیده و با مصرف مسکن تیلنول تسکین مییابد. در نتیجه فرآیند خونگیری و تزریق دوباره، ممکن است بیمار دردهای قابل تحملی را تجربه کند.
هزینه پی آر پی کمر چقدر است؟ روشی گران یا ارزان
شرکتهای بیمه معدودی هزینه پی آر پی را تحت پوشش قرار میدهند و بیمار خود باید بخش اعظم هزینه درمان را بپردازد. هزینه تزریق PRP تابعی از پارامترهایی نظیر موقعیت جغرافیایی کلینیک، دستمزد پزشک، شدت وسعت آسیب دیدگی کمر و محل تزریق است.
کلام آخر در زمینه پی آر پی کمر
پی آر پی برای بیمارانی که از درد مزمن پایین کمر و فتق یا پارگی دیسک کمر رنج میبرند زمانی توصیه میشود که گزینههای مدیریت محافظه کارانه جواب ندهد. در واقع گزینههایی مانند محدودیت فعالیت، داروها، فیزیوتراپی، درمان کایروپرکتیک و تزریق استروئید شکست خورده است یا هنگامی که تنها گزینه دیگری عمل جراحی است. پلاسمای غنی از پلاکت، تزریق میشود.
که در این مقاله به روش تزریق پی آر پی کمر و روش تزریق آن توضیح ان پرداختیم. مطالعات نشان میدهند که عوامل رشدی که توسط پلاکتها منتشر میشوند، سلولهای جبرانی را احیا میکنند. همچنین ممکن است ترمیم بافت را افزایش دهند و به بهبود بافت نرم سرعت میدهند. درمان پلاسمای غنی از پلاکت (PRP) کمر، اغلب میتواند کمر درد مزمن را پایان دهد.