کمر درد و عفونت رحم دو بیماری رایجی هستند که معمولا خانم ها آن را تجربه میکنند. در حالی که ممکن است این علائم لزوماً به هم مرتبط نباشند، برخی شرایط وجود دارند که میتوانند هر دو را ایجاد کنند. اگر این عفونت ها درمان نشوند، میتوانند منجر به عوارض جدی برای سلامتی شوند. بنابراین، اگر هم درد کمر و هم عفونت را تجربه کردید، مهم است که به دنبال مراقبتهای پزشکی باشید. تشخیص و درمان به موقع میتواند به جلوگیری از مشکلات بیشتر سلامت کمک کند. در این مقاله در مدی بازار به بررسی بیشتر ارتباط بین عفونت رحم و کمردرد در زنان میپردازیم.
عفونت رحم چه نوع بیماری است؟
سلامت رحم زنان مهم است و تعدادی از بیماریها وجود دارند که میتوانند در نتیجه ورود باکتری از طریق روابط جنسی محافظت نشده و رعایت نکردن اصول بهداشتی سبب ایجاد التهاب و درد در شکم شوند. بیماری عفونت رحم یک بیماری عفونی شایع در دستگاه تناسلی زنان است. میتواند باعث عفونت در لولههای فالوپ، رحم، تخمدانها، واژن و دهانه رحم شود. این ویژگیها شامل درد شکم و لگن همراه با حساس شدن رحم یا دهانه رحم در معاینه فیزیکی است. بروز بیماری التهابی لگن در واقع در حال افزایش است.
به طورکلی عفونت رحم شامل موارد زیر است:
- عفونت بخش داخلی رحم یا اندومتریت
- عفونت عضلات رحم یا میومتریت
- عفونت نواحی خارجی رحم یا پارامتریت
با توجه به محل و نوع عفونت در قسمت رحم و ناحیه تناسلی، علائم و روش درمان متفاوت خواهد بود. البته گاهی روشهای خاصی وجود دارند که برای درمان خانگی و بدون عوارض کمر و زانو استفاده میشوند. به عنوان مثال زانوبند زاپیامکس آلمانی اصل و کمربند پلاتینر اصل دو نمونه از بهترین محصولات پزشکی شرکت زایسترونیک آلمان هستند. که برای بهبود درد کمر و زانو استفاده میشوند.
علائم عفونت رحم چگونه است؟
عفونت رحم معمولأ علائمی ندارد. با این حال، ممکن است در ناحیه تحتانی شکم احساس درد داشته باشید. همچنین عفونت رحم ممکن است با علائم دیگری نیز همراه باشد که ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- درد زیر شکمیا درد پایین کمر
- ترشحات واژن متفاوت از حد معمول (تغییر در بو، رنگ یا مقدار)
- تب
- استفراغ، حالت تهوع
- درد در حین رابطه جنسی یا معاینه لگن توسط مراقبت های بهداشتی ارائه می شود
- گرفتگی عضلات
- خونریزی یا لکه بینی بین پریودها
- درد یا سوزش هنگام دفع ادرار
اگر هر یک از علائم بالا را مشاهده کردید، باید فوراً با پزشک خود تماس بگیرید یا مراجعه کنید. عفونت می تواند بدتر شود و تنها در یک یا دو روز باعث درد و آسیب بیشتر به اندامهای تناسلی شما شود. و چنانچه بیشتر از یک هفته از بروز این علائم بدون تغییر در آنها گذشت بهتر است اقدامات درمانی را به طور جدی پیگیری کنید.
آیا عفونت رحم میتواند باعث ایجاد کمردرد شود؟
بیماری عفونت رحم همیشه علائمی ایجاد نمیکند، اما میتواند منجر به درد در ناحیه تحتانی شکم شود و بله، همچنین عواملی وجود دارند که میتواند باعث ایجاد ارتباط بین رحم و درد در ناحیه کمر شوند که این عوامل عبارتند از:
- دستگاه IUD : این دستگاه که برای جلوگیری از بارداری در رحم زنان قرار میگیرد ممکن است پس از مدتی سبب ایجاد عفونت در رحم و بدنبال آن ایجاد دردهای پیدر پی، در کمر شود.
- سقط جنین یا زایمان : در برخی مواقع ممکن است در اثر زایمان یا سقط جنین باکتریهایی وارد رحم شده و با ایجاد عفونت، کمردرد نیز به همراه داشته باشند. با این وجود برخی از کمردرد ها پس از زایمان طبیعی هستند و نیاز به مراجعه به پزشک ندارند. البته بعضی مواقع هم سهل انگاری یا بیخبری از وجود عفونت در رحم سبب میشود افراد بسیار دیر و هنگامی که عفونت گسترش یافته است به پزشک مراجعه کنند.
- آپاندیس: عفونت آپاندیس گاهی مواقع ممکن است به لگن رسیده و عفونت رحم را نیز ایجاد کنند با این حال برخی از افراد به اشتباه دردهای ناحیه شکم و کمر خود را همان عفونت آپاندیس تصور میکنند.
- بیوپسی آندومتر: بیوپسی یا نمونه برداری از رحم نیز میتواند یکی دیگر از عواملی ایجاد عفونت و کمردرد در زنان باشد.
چه عوامل دیگری سبب بروز کمردرد در زنان میشود؟
بسیاری از افراد در زندگی خود حداقل یکبار کمردرد را تجربه میکنند و احتمال بروز کمردرد در زنان از مردان بیشتر است. که این میزان حتی با افزایش سن نیز تشدید میشود. کمردرد در زنان علل بالقوه زیادی دارد. برخی از آنها مربوط به شرایط خاص زنان است، در حالی که برخی دیگر ممکن است برای هر کسی اتفاق بیفتد.
۱. سندرم پیش از قاعدگی (PMS) عاملی برای کمر درد در زنان و دختران
سندرم پیش از قاعدگی وضعیتی است که بسیاری از زنان قبل از عادت ماهانه خود به آن مبتلا میشوند. این علائم بالقوه بسیاری دارد و احتمالاً همه آنها را نخواهید داشت. به طور کلی، علائم عبارتند از:
علائم فیزیکی مانند:
- درد پایین کمر
- سردرد
- خستگی
- نفخ
علائم عاطفی و رفتاری مانند:
- نوسانات خلقی
- هوس های غذایی
- اضطراب
- مشکل در تمرکز
سندرم پیش از قاعدگی معمولاً چند روز قبل از پریود شروع میشود و یک یا دو روز پس از شروع پریود به پایان میرسد
۲. اندومتریوز یک بیماری رایج زنانه با علائم کمر درد
آندومتریوز وضعیتی است که در آن بافتی که رحم را میپوشاند، که به عنوان بافت آندومتر شناخته میشود، در خارج از رحم رشد میکند. در اندومتریوز، این بافت اغلب روی تخمدانها ، لولههای فالوپ و سایر بافتهای پوشاننده لگن رشد میکند. حتی ممکن است در اطراف دستگاه ادراری و روده رشد کند. درد شایعترین علامت آندومتریوز است. علائم دیگر عبارتند از:
- دردهای قاعدگی بسیار دردناک
- درد در حین یا بعد از رابطه جنسی
- درد کمر و لگن
- درد همراه با ادرارکردن یا هنگام پریود شدن
اندومتریوز همچنین میتواند باعث خونریزی یا لکهبینی بین دورههای شما شود. مشکلات گوارشی مانند نفخ و اسهال نیز میتواند رایج باشد، به خصوص در طول دوره قاعدگی. اندومتریوز ممکن است باردار شدن را برای شما دشوارتر کند.
۳. بارداری رایجترین علت کمر درد و عفونت رحم در زنان
کمردرد در دوران بارداری شایع است. کمر درد زمانی اتفاق میافتد که مرکز ثقل بدن به دلیل اضافه وزن و حمل جنین در شکم جابجا شود از طرفی دیگر اضافه وزن و هورمونهای مختلف در بدن باعث تاثیر بر بافتهای مختلف از جمله شلی رباطها و مفاصل خواهد شد. در این شرایط بروز کمر درد یا زانو درد طبیعی است. برای اکثر زنان، کمردرد و زانودرد در سه ماهه آخر یا هفتههای بیستم تا بیستوهشتم بارداری اتفاق میافتد، اما ممکن است زودتر از این زمان هم شروع شود.
اگر از قبل مشکلات کمردرد داشته باشید، احتمال بروز کمردرد در دوران بارداری بیشتر است. شایعترین مکان برای درد درست زیر کمر و در سراسر دنبالچه است. همچنین ممکن است در وسط کمر، دور کمرتان درد داشته باشید. این درد ممکن است به پاها و زانوهای شما نیز سرایت کند
۴. دیسمنوره یا قاعدگی بسیار دردناک؛ عاملی برای درد کمر یا نشانه ای از عفونت رحم
قاعدگی بسیار دردناک به نام دیسمنوره شناخته میشود. اگرچه معمولاً قابل کنترل است، اما در برخی افراد میتواند بسیار شدید باشد. در صورتی که:
- زیر 20 سال هستند.
- سیگاری هستند.
- خونریزی شدید در طول قاعدگی
- سابقه خانوادگی پریودهای دردناک دارند.
یک بیماری زمینهای مانند:
- اندومتریوز
- فیبروم در رحم
- بیماری التهابی لگن
درد ناشی از دیسمنوره که معمولا بین یک تا سه روز طول میکشد اغلب در قسمت تحتانی شکم، کمر، لگن و پاها احساس میشود.
۵. دیسک کمر یا فتق دیسک در بین زنان بسیار رایج است
فتق دیسک زمانی است که یکی از دیسکهایی که مهرههای شما را بالشتک میکند فشرده میشود و به بیرون برآمده میشود. این در نهایت میتواند باعث پارگی دیسک شود. درد ناشی از فشار برآمدگی دیسک بر روی عصب است. احتمال دارد فتق دیسک ناشی از آسیب باشد یا با افزایش سن رخ دهد. در بین مهرهها و دیسکهای ستون فقرات، دیسک کمر شایعترین مکان برای فتق است، اما ممکن است در گردن شما نیز رخ دهد. بهترین روش ها برای درمان دیسک کمر، استراحت، خواب کافی، گرم کردن بدن و ماساژ درمانی است و همچنین چون فشار ناشی از بیرون زدگی دیسک روی عصب استفاده از کپسول پرگابالین برای دیسک کمر به علت داشتن اثر آرامش بخشی خود موثر است.
چگونه می توان کمردرد ناشی از عفونت رحم را درمان کرد؟
برای درمان گرفتگی کمر در نتیجه عفونت رحم ، ابتدا باید منشا عفونت رحم را جستجو و آن را درمان کرد اگر علت آن عفونت قارچی واژن باشد ، پزشک برای شما داروهای ضدقارچ تجویز میکند که این داروها شمنکن است شامل قرص، پماد و شیافهای واژینال باشد.اگر منشا این عفونت باکتری باشد، ممکن است پزشک داروی flagyl تجویز کند. که دستورالعمل استفاده آنها باید به دقت از روی خود دارو یا پرسش از پزشک عمل شود. و تا ۴۸ ساعت از الکل استفاده نکرد.
چگونه می توان کمردرد ناشی از عفونت رحم را درمان کرد؟
برای جلوگیری از ابتلا به عفونت رحم و کمردردهای ناشی از آن بهتر آن است که اقداماتی را در جهت پیشگیری از عفونت انجام دهیم که برخی از آنها عبارتند از:
- استفاده از لباس زیرهای نخی وگشاد برای جلوگیری از ایجاد ناحیه مرطوب
- خودداری از مصرف خودسرانه آنتیبیوتیک
- نپوشیدن لباسهای تنگ برای جلوگیری از تعریق
- مصرف پروبیوتیک برای پیشگیری از عفونتهای قارچی و حتی درمان این نوع عفونت ها
- خودداری از بهداشت نامناسب مانند استفاده از لوسیونهای معطر شستشوی واژن زیرا باعث از بین بردن تعادل میکرو فلور واژن میشود.
- خودداری از مصرف غذاهای شیرین و دارای نگهدارنده
- خودداری از حمام با آب خیلی گرم یا استفاده از وان آب داغ
- استفاده از کمربند پلاتینر آلمانی اصل
با این اقدامات ساده به راحتی از عفونت رحم و دستگاه تناسلی و کمردرد و دیگر علائم ناشی از آن خلاص شوید.
کلام پایانی در مورد کمر درد و عفونت رحم
بنابر آنچه که در مقاله به آن اشاره شد کمر درد و عفونت رحم ارتباط مستقیمی باهم دارند به طوری که هرچقدر عفونت شدید تر باشد، دردهای ناحیه کمر نیز بیشتر و شدیدتر است. بسیاری از خانمها این کمردردها را دردهای معمولی تصور میکنند و اقدامات لازم و به موقع جهت درمان عفونت را انجام نمیدهند. بنابراین زمان مناسب برای مراجعه به پزشک و اطمینان از وضعیت سلامتی خود هر شش ماه یکبار است.