علت کمر درد دلایل مختلفی است که از مشکلات ساختاری ستون فقرات، بیرونزدگی یا پارگی دیسک بین مهره و تنگی کانال نخاعی متغیر هستند. همچنین وجود تومور در کمر، سیاتیک، عفونت، پوزیشن قرارگیری نامناسب، وزن بالا و یا آسیب ناشی از زمین خوردن یا افتادن میتوانند علت کمر درد باشند. کمر درد برای هر شخصی در طول عمرش اتفاق میافتد، حتی گاها علت کمر درد مشخص نیست. در این مطلب از سایت مدی بازار به بررسی همه جانبه علت کمردرد خواهیم پرداخت. برای آشنایی با علت کمر درد، حتما این مقاله را بخوانید.
آشنایی با آناتومی کمر و علت درد کمر
کمر انسان ساختمان پیچیدهای دارد که از عضلات، تاندونها، دیسکها و استخوانها تشکیل شده است. و ناحیه کمر محلی است که اعصاب کمری در آن قرار گرفتهاند این اعصاب از نخاع خارج شده و به داخل اندامهای تحتانی میروند. کمر ما از ۵ مهره درست شده است و در بین مهرهها ساختمانهای غضروفی به نام دیسک کمری قرار گرفتهاند. به علت همین مهرههاست که ما میتوانیم به جلو و عقب و چپ و راست حرکت کنیم. هر گونه آسیب، التهاب و فشار به ساختمان کمر باعث کمر درد میشود.
درد عموما به صورت مبهم، تیز، ضربان دار، کوبنده، تیرکشنده یا همراه با سوزش توصیف میشود. همچنین شدت آن ممکن است ثابت یا متغیر باشد.
بیشتر بدانید: خرید زاپیامکس اصل آلمان
انواع کمردرد کدامند؟ مزمن یا حاد
زمانی که علائم کمردرد بین یک تا ۱۲ هفته طول بکشد کمردرد حاد و محسوب میشود و درمان آن هم ساده و امکان پذیر است. زمانی که درد در ناحیه کمر سه ماه یا بیشتر طول بکشد کمردرد مزمن نامیده میشود.
درد مزمن کمر معمولا به سن مرتبط است، اما همچنین به علت آسیب جدی و بیماری نیز ارتباط خواهد داشت. درمان آن هم مقداری زمان بر است. طبق گفته انجمن ستون فقرات آمریکا، افرادی که دوره های کمردرد حاد در آنها زیاد است در معرض خطر علائم مداوم و مزمن هستند. در ادامه به معرفی علتهای شایع کمر درد، علت کمر درد هنگام خم و راست شدن و علت کمردرد در زنان خواهیم پرداخت.
علت کمر درد که با بعضی از آنها کم و بیش آشنایی داریم و برخی دیگر که هنوز برای ما ناشناختهاند
دلایل زیادی برای کمر درد وجود دارد. در اینجا برخی از رایجترین موارد را بررسی میکنیم:
1. فعالیت بیش از اندازه منجر به درد کمر خواهد شد
درد عضلانی منتج از فعالیت بیش از اندازه یکی از رایجترین علت کمر درد است. فیبرهای رباطها و عضلهها گاهی بیش از اندازه کشیده میشود یا آسیب میبیند. کمر درد غالباً پس از اولین بازی گلف، افراط در کارهای خانه یا پارو کردن برف سنگین در یک روز رخ میدهد. همه ما با “خشکی” و درد کمر و دیگر ناحیههای بدن آشنا هستیم که در اکثر موارد پس از چند روز آرام میشود.
2. کشیدگی و رگ به رگ شدن کمر؛ علت کمر درد در همه ردههای سنی
کشیدگی و رگ به رگ شدن شایع ترین علت دردهای کمری، به خصوص در ناحیه پایینی کمر است. کشیدگی به پارگی عضله یا تاندون ساختاری که عضلات را به استخوان وصل میکند اشاره دارد. در حالی که پارگی رباطها که استخوانها را در محل مفصل به هم متصل میکنند رگ به رگ شدن نامیده میشود.
3. دردهای التهابی ناشی از تومور، شکستگی و پوکی استخوان؛ علت کمر درد هنگام خم و راست شدن
دردهای التهابی یعنی دردهایی که صبحها هنگام برخاستن بیمار از بستر ایجاد میشوند، هنگامی که بیمار کمی گرم میشود و حرکت میکند درد بیمار بهتر میشود. این نوع دردها معمولا در بیماریهای التهابی دیده میشود مانند آرتریت روماتوئید، اسپوندیلیت آنکیلوزان. همچنین دردهایی که مخلوطی ازبیماریهای زمینهای و فعالیت هنگام خم و راست شدن کمر هستند مانند دردهای مربوط به تومورها، شکستگیها و پوکی استخوان.
4. تنگی کانال نخاعی خطرناک ترین علت درد کمر در سنبن بالا
در بعضی افراد با افزایش سن، کانال نخاعی دچار تنگی میشود. آرتریت نخاعی همچنین میتواند رشد بیش از حد استخوان در داخل کانال را در پی داشته باشد.
اگر کانال نخاعی بیش از حد تنگ شود و اعصاب تحت فشار قرار گیرند، درد کمر شروع میشود. دردهای ناگهانی و تیرکشندهای در ناحیه کمر و باسن، و همچنین ضعف عضلانی، بیحسی و احساس گزگز ایجاد خواهد شد. از سایر علل تنگی کانال نخاعی میتوان به اسکولیوز، بیماری پاژه و ضربه به ستون فقرات اشاره کرد.
5. فتق دیسک کمر؛ از شایع ترین علل درد کمر
فتق دیسک، یکی از رایج ترین علتهای کمر درد میباشد. فتق دیسک هنگامی به وقوع میپیوندد که قسمت ژلهای مرکز دیسک، به حلقه بیرونی آن فشار میآورد. اگر دیسک بسیار فرسوده یا آسیب دیده باشد، این قسمت مرکزی به سمت بیرون میآید. هنگامی که دیسک به سمت کانال نخاعی متورم و بیرون زده میشود، روی اعصاب حساس نخاعی فشار میآورد و باعث ایجاد درد میشود. بیرون زدگی دیسک به علت وارد شدن آسیب یا ضربه و فشار به ستون فقرات ایجاد خواهد شد.
6. آرتروز و ساییدگی دیسک به درد کمر منجر خواهند شد
فرسایش و انقباض دیسکهای بین مهرهای با بالا رفتن سن شروع میشود. این دیسکها گاهی اوقات کاملاً متلاشی میشوند و در نتیجه مفاصل فاست مهرهها روی یکدیگر ساییده خواهند شد. نتیجه نهایی چنین فرسایشی درد و خشکی کمر و ستون فقرات است. فرسایش مفاصل فاست در اصطلاح آرتروز میگویند که مشکلات بیشتر کمر و پشت، از جمله تنگی مجرای نخاع و کمر درد را به دنبال دارد.
7. فیبرومیالژیا؛ سندرم دردناک کمر و استخوان
فیبرومیالژیا (Fibromyalgia) سندرم اختلالی بسیار مهلکی است که باعث بروز دردهای اسکلتی عضلانی مزمن و شدیدی در سرتاسر بدن میشود. بیماری فیبرومیالژیا علائم گستردهای دارد و منجر به کمر درد میشود.
8. اسكوليوز يا انحراف ستون فقرات؛ درد در ستون فقرات و کمر
اسكوليوز يا انحراف جانبی ستون فقرات باعث تغيير شكل آن میشود. همين امر موجب بروز دردكمر خواهد شد. آسیبهای ناشی از اسکولیوز به مرور زمان بیشتر و بیشتر خواهد شد و به جایی میرسد که بیمار جز جراحی راهی در پیش نخواهد داشت.
9. عفونت و كمر درد؛ علت نادر کمر درد
عفونت استخوان يا ديسك نخاعی اغلب در كودكان نوپا يا نوجوانان مشاهده میشود. اين مشكل موجب ضعف، خونریزی، تب و كمر درد در کمر كودكان میشود و گاهی کمر بزرگسالان نیز به علت عفونت درد میگیرد.
10. علت کمر درد در زنان؛ بیماریهای مخصوص زنانه
علت کمر درد در زنان به دلیل آناتومی خاص آنها ممکن است با آقایان متفاوت باشد. کمر درد در زنان دلایل مختلفی دارد که شامل موارد زیر میباشد:
- آناتومی بدن خانمها و چاق بودن پایین تنه
- سندروم قبل از قاعدگی
- بارداری
- یائستگی
- آندومتریوز
- پوشیدن کفش پاشنه بلند
- فعالیتهای سنگین و قرار دادن بدن در حالت نادرست
- فرسایش و ساییده شدن مهرهها
- ایجاد ضربه به ستون فقرات و آسیب دیدن مهرهها
- ایجاد تومور یا تودههای غیرطبیعی در ناحیه کمر
- افزایش وزن و فشار بر روی ستون فقرات و دیسکها
- کشیدن عضلات ناحیه کمر و اسپاسم عضلانی
- انواع بیماریهای ستون فقرات مانند استئوآرتریت و اسپوندیلیت
- پارگی عضلات یا رباطها
- عفونت در ناحیه کمر
- مشکلات مفصلی
11. علت کمر درد عصبی، آیا امکان دارد ناراحتی اعصاب منجر به کمر درد شود
علت این بیماری ریشه در استرس و اضطراب دارد همچنین با ضعیف بودن ناحیه کمر نیز ارتباط دارد. در واقع همیشه فشار عصبی بر آسیبپذیرترین ناحیه بدن اعمال میشود. گیر کردن عصب در قسمت پایین کمر زمانی اتفاق میافتد که فشار بیش از حد روی اعصاب نزدیک پنج مهره آخر پشت شما وارد شود.
این وضعیت میتواند دردناک باشد و شما را دچار کمر درد عصبی کند. علت دیگر این بیماری تلقین در افرادی مانند افسرده و ناراحتی است که نمیتوانند افکار خود را کنترل کنند. در واقع میتوان گفت افکار آنها بر ذهنشان مسلط شده و به شدت آزارشان میدهد. در مواردی که بیماری نیز بر افراد افسرده عارض میشود، فکر خود را عمیقا متوجه بیماری میکنند. در این حالت به نوعی با تلقین شدید بیماری، خود را در معرض دردهای شدیدتری قرار میدهند.
راههای تشخیص علت کمر درد
پزشک معمولا پس از سوال در مورد علائم و انجام معاینه فیزیکی قادر به تشخیص کمر درد خواهد بود. احتمال دارد که در موارد زیر پزشک تصویربرداری و سایر آزمایشهای مورد نیاز را برای تشخیص علت کمر درد تجویز کند:
- تشخیص وضعیت استخوانها: تصویربرداری با اشعه ایکس
- وضعیت بافتهای نرم: MRI یا CT اسکن
- سلامت اعصاب: الکترومیوگرافی
البته در مواردی آزماشی خون نیز برای بیمار تجویز خواهد شد.
درمان خانگی کمر درد با توجه به علت کمردرد
اجازه ندهید کمردرد مانع فعالیت شما شود، به کمک روشهای خانگی زیر تا حد زیادی از بروز کمر درد جلوگیری کنید.
- کشش عضلات؛ درمان خانگی کمر درد بدون عوارض: کشش ملایم عضلات باعث کاهش درد کمر میشود. تمرینات کششی را به صورت منظم انجام دهید تا از کمردرد در امان بمانید.
- داروهای مسکن؛ تسکین دهنده درد کمر در خانه: داروهای ضدالتهابی غیراستروئیدی بدون نسخه شامل ایبوپروفن، ناپروکسن و آسپرین هستند. این داروها به کاهش درد کمر و سایر دردهایی که در زمان قاعدگی رخ میدهد، کمک میکنند.
- گرمادرمانی؛ درمان خانگی کمر درد:قرار دادن یک حوله گرم یا کیسه آبگرم بر روی ناحیه درد، باعث گردش جریان خون میشود. در نتیجه اکسیژن و مواد غذایی بیشتری به عضلات کمر رسیده و در نهایت درد کمر کاهش مییابد.
- کمربند پلاتینر؛ خداحافظی با کمر درد: کمربند پلاتینر روشی جدید و متفاوت برای مبارزه با دردهای عضلانی است که تاثیر فوقالعاده در تسکین کمردرد دارد. پلاتینر (Platiner) نوعی کمربند ضد درد عضلانی است. در واقع این محصول با بهرهمندی از تکنولوژی UIC باعث التیام بافتهای آسیبدیده و رفع کمر درد میشود. بیماران مبتلا به کمردرد به راحتی میتوانند از فواید استفاده کمربند پلاتینر با قیمتی مطلوب بهره ببرند.
کلام اخر درباره علت کمر درد
کمر درد یکی از دردهای شایع است که در اثر علل متفاوتی ایجاد میشود. دلایلی همانند داشتن وزن بالا، شرایط غلط قرارگیری بدن در زمان خم و راست شدن، کشیده شدن ماهیچهها میتواند علت کمردرد محسوب شوند. همچنین فتق دیسک کمر و بیماریهای مربوط به ستون فقرات، ایجاد ضربه و آسیب سندروم قبل از قاعدگی در زنان و عوامل دیگربروز کمر درد هستند.
سوالات متداول درباره علت کمر درد
1. آیا کمربند پلاتینر طبی است؟
خیر، از آنجائیکه تکنولوژی UIC به کار رفته در این محصول با اتصال به برق شهری فعال میشود نمیتوان این کمربند را جزء کمربندهای طبی محسوب کرد.
2. علت کمر درد در ناحیه گودی کمر چیست؟
فشار عضله یا کشیدگی رباط یکی از رایج ترین انواع درد در ناحیه گودی کمر میباشد.
3. علت کمر درد ناگهانی چیست؟
بلند کردن جسم سنگین و اسپاسم عضلانی