درمان گرفتگی کمر یکی از چالشهایی است که اکثر افراد به دنبال رفع آن هستند. این مشکل در افراد جوان و پیر شایع است. گرفتگی کمر و اسپاسم عضلات کمر در اثر انقباضات غیرارادی یا کشش عضلات کمر، در افراد دارای عضلات ضعیف رخ میدهد. فراوانی و تکرار گرفتگی کمر باعث میشود تا کمر ملتهب و ضعیف به نظر برسد.
برای رهایی از گرفتگی کمر راهکارهایی وجود دارد که در سایت تجهیزات پزشکی مدی بازار به معرفی این راهکارها برای درمان گرفتگی کمر میپردازیم.
آشنایی کلی با اسپاسم عضلانی کمر
گرفتگی عضلات کمر به صورت درد، در واقع یک واکنش غیرارادی است که معمولا به صورت ناگهانی و بسیار شدید رخ میدهد. گرفتگی عضلات کمر اغلب به دلیل کشیدگی عضلات، تورم یا التهاب رخ میدهد. هر فعالیتی که فشار بیش از اندازه به کمر فشار وارد کند باعث پاره شدن تاندونها یا عضلات شده و اسپاسم را به دنبال خواهد داشت.
یکی از شایعترین علل گرفتگی عضلات، انجام ورزشهایی چون فوتبال، بسکتبال، بیسبال، گلف و وزنه برداری است. در کل ورزشهایی که فشار سنگینی را به کمر وارد کرده یا با چرخیدنهای سریع و کشیدن عضلات همراه باشد، خطر ابتلا به اسپاسم را افزایش میدهند. عضلات قسمت فوقانی، میانی و پایین کمر که دچار گرفتگی میشوند، به سه نوع تقسیم میشوند:
- عضلات درونی یا عمیق
- عضلات سطحی
- عضلات میانی
چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد؟
گرفتگی عضلات کمر دلایل مختلفی دارد. گاهی اوقات این درد مشکلی را برای فرد ایجاد نمیکند و با کمی استراحت و انجام درمانهای خانگی در عرض چند ساعت یا چند روز، کاهش مییابد. در صورتی که از علت گرفتگی کمر هنگام خم و راست شدن آگاه نیستید، به علائم فرعی خود دقت نمایید. اگر قادر به حرکت دادن هیچ عضله یا مفصلی در اندام تحتانی خود نیستید، سریعا به دنبال مراقبتهای پزشکی باشید. همچنین اگر گرفتگی کمر با وجود مراقبتهای خانگی بدتر شد یا در عرض ۲ هفته برطرف نشد، احتمال میرود عضلات کمر دلیل خاصی داشته باشد که بهتر است به پزشک مراجعه کنید. زیرا باید سریعا ریشهیابی شده و درمان گردد.
هنگامی که برای مشکلات مفصلی از جمله کمر و زانو به پزشک ارتوپد مراجعه میکنید معمولا چندین راهکار درمانی پیشنهاد میکند چون پزشکان بر این باورند که بهترین درمان رویکردهای ترکیبی است. به همین دلیل برای درمان انواع دردهای کمر معمولا همراه با سایر استراتژیهای درمانی ابر استفاده از کمربند پلاتینر نیز تاکید زیادی دارند. همچنین برای درمان مشکلات و بیماریهای زانو نیز خرید زانوبند زاپیامکس المانی را که به گفته پزشکان بهترین جایگزسین برای فیزیوتراپی است، پیشنهاد میدهند.
راههای درمان گرفتگی عضلات کمر؛ گرفتگی کمر را چگونه رفع کنیم؟
درمان گرفتگی عضلانی بستگی به علت گرفتگی دارد. درحالیکه ورزش و کشش ملایم ممکن است بسیاری از علل اسپاسم کمر را بهبود بخشد، اما ممکن است برای شرایط مزمن کافی نباشد. بسته به تشخیص، پزشک ممکن است روشهای درمانی زیر را توصیه کند:
1. درمان گرفتگی عضلات با استفاده از داروهای ضد درد
در صورتی که استفاده از سایر روشهای خانگی برای درمان مشکل موفقیت آمیز نبود، میتوان از داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی (NSAIDs) استفاده کرد. متداولترین ضد درد OTC قرص استامینوفن است. همچنین برای درمان گرفتگی کمر به منظور کاهش درد میتوان از قرص ایبوپروفن نیز کمک گرفت. با توجه به اینکه مسکنها برای کمر درد همراه با عوارض هستند نباید به عنوان یک راهکار درمانی همیشگی روی آن حساب کرد. به عنوان یک درمان جامع، اغلب پزشکان انجام تمرینات ورزش و خرید کمربند پلاتینر را به بیماران توصیه میکنند تا در کنار دارو درمانی بتوانند بهترین نتیجه را بدست آورند. در ادامه بیشتر با کمربند پلاتینر آشنا خواهید شد.
2. داروهای شل کننده عضلات؛ برای گرفتگی کمر چه قرصی بخوریم؟
همانطور که میدانیم گرفتگی کمر بیشتر ناشی از کشیدگی عضلات پشت است. بنابراین قرصی که مصرف آن ضرورت پیدا میکند قرص شلکننده عضلات است. شلکنندههای عضلانی که معمولا تجویز میشوند عبارتند از:
- کاریزوپرودول
- سیکلوبنزاپرین
- متوکاربامول
- متاکسالون
دقت داشته باشید هنگام کار با ابزارآلاتی که نیاز به هوشیاری کامل دارند مصرف قرصهای ریلکس کننده توصیه نمیشود. عوارض جانبی این داروها میتواند شامل خوابآلودگی، مشکلات معده و حالت تهوع باشد.
3. درمان گرفتگی کمر ناشی از استرس؛ مصرف داروهای ضد افسردگی
در برخی از شرایط امکان دارد از داروهای ضد تشنج ضد افسردگی برای درمان کمر درد استفاده شود. زیرا این داروها در برخی از انواع کمر درد، که حاصل از مشکلات عصبی است، بسیار قوی و موثر عمل میکنند. داروهای ضد افسردگی مانند:
- فلوکستین
- دولوکستین
در حالی که داروهای ضد تشنج شامل گاباپنتین و پرگابلین میشوند.
4. بهترین دارو برای گرفتگی عضلات در کمر؛ آمپول گرفتگی عضلات
تزریق کورتیکو استروئید میتواند کاهش علائم مشکل برای چند ماه را به همراه داشته باشد و از این روش به فاصله زمانی خاص استفاده میشود. آمپولهای کورتیکواستروئید امکان دارد در فضای اطراف ریشه عصب ستون فقرات یا در مفاصل فاست، ( مفاصلی هستند در ستون فقرات که ممکن است دچار آرتروز شده باشند)، تزریق میشود. در نهایت داروی قدرتمندی است که مستقیما به منشا درد وارد میشود و عوارض جانبی مصرف داروی خوراکی را به حداقل ممکن میرساند.
5. بهترین پماد برای گرفتگی کمر چیست؟
کرمها و پمادهای مسکن بدون نسخه ممکن است به تسکین این گرفتگی کمک کنند. پمادهایی که حاوی لیدوکائین، کافور یا منتول هستند بهعنوان پماد برای گرفتگی عضلات کمر استفاده میشوند. ژل نرمکننده ساختهشده از زردچوبه و دانه کرفس هم به کاهش درد و التهاب اسپاسم عضلانی کمک میکند.
گاهی ممکن است بخواهید از داروهای بدون نسخه برای درمان گرفتگی عضلات کمر استفاده کنید. این کار را بدون مشاوره دارویی با داروخانه انجام ندهید.
6. درمان رفع اسپاسم عضلات کمر؛ با فیزیوتراپی
یکیدیگر از روشهای درمانی طولانی مدت فیزیوتراپی است. فیزیوتراپیستها از طریق راهکارهایی برای شل شدن عضلات، گرم کردن ناحیه کمر و آموزش تمرینات نرمشی درست کمک میکنند تا عضلات ناحیه کمر شما تقویت شود و انعطافپذیری خود را به دست آورد.
درمان گرفتگی کمر در خانه بدون نیاز به مراجعه پزشک
هنگامی که احساس گرفتگی کمر کردید میتوانید استراتژیهای مختلف مراقبت از خود در خانه را برای مدیریت این مشکل امتحان کنید. راهکارهای زیر میتوانند به تسکین سریع درد گرفتگی کمر کمک کنند:
7. استراحت کافی؛ درمان گرفتگی کمر در خانه
اولین و بهترین راهکار برای تسکین سریع اسپاسم کمر استراحت کافی است. حتی اگر گرفتگی کمر شما شدید نیست، باید هر کاری که موجب این گرفتگی در عضلات کمرتان شده را کنار بگذارید. بهتر است در این مدت فقط دراز بکشید و هر نوع فعالیتی را متوقف کنید. استراحت کردن برای درمان دیسک کمر نیز مناسب است.
برای جلوگیری از خشک شدن عضلات دقایقی در طول روز به آرامی راه بروید اما یادتان باشد هر نوع فعالیت از جمله خم شدن یا چرخیدن تنش عضلانی کمر را افزایش میدهد.
8. کمپرس گرم؛ درمان کمک کننده گرفتگی کمر در خانه
یکی از بهترین راهکارها برای تسکین سریع گرفتگی عضلات کمر استفاده از کمپرس گرم است. شما میتوانید حوله یا پدهای گرم را بر روی عضله آسیب دیده کمر بگذارید. انجام این کار هر ۴ ساعت یک بار به مدت ۱۵ دقیقه ایدهآل خواهد بود. در صورتی که قادر به ایستادن و حرکت هستید گرفتن دوش آب گرم راهکار بسیار درستی است که میتواند درد ناشی از تنش اسپاسم را کاهش دهد. در صورتی که کمر شما با کمپرس گرم دچار افزایش درد شد ادامه کار را متوقف کنید.
9. کمپرس سرد؛ یکی دیگر از درمانهای گرفتگی کمر در خانه
هم گرما و هم یخ میتوانند از بین بردن اسپاسم کمک کنند. هر دو درمان میتوانند التهاب را کاهش داده و تنش عضلانی را کاهش دهند. به این منظور کیسههای آب یخ یا پدهای سرد را هر بار به مدت ۵ دقیقه و یک وقفه ۵ دقیقهای بین آن قرار دهید. کیسههای سرد را مستقیم روی پوست قرار ندهید. در عوض، قبل از قرار دادن آنها به پشت، آنها را در یک حوله یا پارچه بپیچید.
10. قرار گرفتن پا بالاتر از لگن؛ روش کمک به درمان گرفتگی کمر
برای اینکه درد ناشی از گرفتگی عضلات کمر کاهش پیدا کند بهتر است پاها را بالاتر از سطح لگن نگه دارید. اگر نشستهاید یک چهار پایه زیر پایه خود بگذارید و اگر دراز کشیدهاید حتما چند بالش زیر پا بگذارید. یادتان باشد بهترین حالت قرار گرفتن زانوها به صورت 90 درجه است.
11. ماساژ درمانی؛ راهکار بدون عوارض درمان گرفتگی کمر
ماساژ دادن عضله آسیب دیده با هدف کاهش تنش و رفع اسپاسم بسیار مفید است. و شامل تکنیکهای دستی اعمال فشارثابت یا متحرک، توقف و ايجاد حركت در بدن است. برای تسکین اسپاسم عضلانی، به مدت ۳۰ تا ۶۰ ثانیه روی ناحیه آسیب دیده با دست به آرامی فشار دهید، سپس ناحیه اطراف را با حرکات دایرهای مالش دهید. ماساژ درمانی برای گرفتگي كمر میتواند شامل ماساژ سوئدی (مالش ابتدايي، مشت و مال یا کشش عضلات شما) باشد.
12. ورزش برای درمان گرفتگی کمر
حرکات کششی به خوبی میتوانند تنش عضلانی در کمر را کاهش دهند و موجب از بین رفتن اسپاسم عضلانی در ناحیه کمر شوند. افرادی که از درد عضلانی کمر رنج میبرند معمولا از انجام حرکات آهسته خودداری میکنند، اما باید بدانید انجام حرکات کششی میتواند فرایند درمان شما را تسریع ببخشد.
برخی از کشش های ساده برای اسپاسم کمر عبارتند از:
- ژست کودک
- لیفت لگن
- ژست گربه، گاو
13. درمان گرفتگی کمر با خرید پلاتینر در خانه
پلاتینر کمربندی جدید از شرکت زایسترونیک آلمان است که برای انواع مشکلات کمر کارایی دارد. این کمربند سه تکنولوژی اولتراسوند (Ultrasound)، انفرارد (Infarared) و کِلاک پالس (Pulse Clock) را در خود دارد. به همین دلیل به آن کمربند uic پلاتینر میگویند. در نتیجه استفاده منظم از کمربند پلاتینر درد و علائم ناشی از گرفتگی کمر تسکین مییابند. همچنین موجب رفع اسپاسمهای عضلانی در نتیجه ماساژ عضلانی، تحریک عضلات به ترمیم خود میشود، در نتیجه بیمار بهبود مییابد.
راههای پیشگیری از گرفتگی کمر
برای پیشگیری از گرفتگی کمر یا اسپاسم عضلات کمر میتوان از راهکارهای زیر بهرهمند شد:
- حفظ وزن مناسب و سالم: اگر اضافهوزن دارید، فشار بر ستون فقرات و مفاصل شما افزایش مییابد. پس برای درمان زانو درد و کمر درد خود حتما وزنتان را کاهی دهید.
- قراردادن بدن در موقعیت و وضعیتهای مناسب: وضعیتهای نامناسب مانند قوز کردن در تمام روز میتواند احتمال اسپاسم کمر را افزایش دهد. اطمینان از حفظ وضعیت بدنی مناسب و استفاده از وسایل کمکی در صورت نیاز، ثبات و استحکام موردنیاز برای کمر را فراهم میکند و این خطر را به حداقل میرساند.
- قبل از ورزش بدن خود را گرم و سرد کنید: گرمکردن و سردکردن مناسب قبل و بعد از ورزش میتواند به جلوگیری از خستگی، کشیدگی یا آسیبدیدگی عضلات شما کمک کند.
- تأمین آب کافی: کمآبی بدن میتواند منجر به گرفتگی عضلات کمر شود.
سوالات متداول در زمینه درمان گرفتگی کمر
بهترین دارو برای تسکین درد گرفتگی عضلات در ناحیه کمر چیست؟
ضد اسپاسمها و شلکنندههای اسکلتی یا مرکزی همچون متاکسالون، کلرزوکسازون، کاریزوپرودول و کورتیزون
درمان قطعی گرفتگی کمر ممکن است؟
بله مصرف داروهای مخصوص اسپاسم در کنار تمرینات فیزیوتراپی و حرکات کششی رسیدن به هدف را ممکن میکند.
اولین راه درمان گرفتگی کمر چیست؟
راهکارهای درمان گرفتگی کمر در خانه شامل استراحت، ماساژ، کمپرس سرد و گرم