علت مور مور شدن پا از زانو به پایین را باید در مشکلات سیستم عصبی یا گردش خون جستجوکرد. مور مور شدن و بی حسی پا از زانو به پایین امکان دارد موقتی باشد، اما علائم پایدار آن دور از ذهن نیست که ناشی از یک بیماری شدیدتر مانند سکته مغزی باشد.
مور مور شدن، بی حسی و سوزن سوزن شدن از انواع پارستزی موقت هستند. این نوع احساسات اغلب پس از ایستادن یا نشستن در یک حالت خاص برای مدت طولانی یا حتی پوشیدن لباسهای جذب و تنگ برای زمان زیاد رخ میدهد. مجموعه این رفارها به رگهای خونی و اعصاب فشار وارد میآورد و حس اندام را کاهش خواهد داد که در نهاینت منتهی به مور مور شدن یا بی حسی خواهد شد.
مور مور شدن، بی حسی و همچنین سوزن سوزن شدن طولانی مدت که شدید یا ناتوان کننده میشوند معمولا خبر از بیماریهای عصبی یا آسیب عصبی در برخی اندامها میدهد. برای درمان این عارضه نباید خود به خود تصمیم گرفت چون امکان دارد مشکل خطرناکی عامل این اتفاق شده باشد پس باید گفت که درمان به طور قطع به علت زمینهای بستگی دارد.
این مقاله حاصل تجربیات و مطالعات یک تیم با تجربه و با همکاری سایت تجهیزات پزشکی مدی بازار انجام گرفته و هدف آن اطلاع از علت مور مور شدن پا از زانو به پایین و همچنین بی حسی و سوزن سوزن شدن پا است. باید اشاره کنیم که فروشگاه مدی بازار یکی از بهترین نمایندگیهای دستگاه زاپیامکس تراپی اصل در ایران است.
علت مور مور شدن پا از زانو به پایین
همیشه برای بیماریهایی از این دست چندین عامل میتواند نقش داشته باشند. ما در این مطلب به مهمترین علت مور مور شدن پا از زانو به پایین پرداختهایم که عبارتند از:
1.مولتیپل اسکلروزیس (MS) اولین تشخیص برای مومور شدن پا از زانو به پایین
مور مور شدن، بی حسی و سوزن سوزن شدن را باید جزو شایعترین و اولیهترین علائم ام اس به حساب آورد.
ام اس معمولا همراه با بی حسی، مورمور و گزگز خفیف تا شدید در پوست یا قسمتهای خاصی از بدن است. از جمله اندامهایی که ام اس بیشر درگیر میکند باید به موارد زیر اشاره رد:
- بازوها و دستها
- پاها بخصوص از زانو به پایین
- صورت
- سراسر بدن منتهی در یک نوار و راستا
مور مور شدن، بی حسی و سوزن سوزن شدن و دیگرعلائمی که خبر از ام اس دارند به ندرت ناتوان کننده یا دائمی هستند. با این حال، بیحسی شدید میتواند استفاده از قسمت بیحس بدن را برای فرد دشوار کند، و این فعالیتهای روزمره فرد مبتلا را با اختلال روبرو میسازد.
برای مثال، مور مور شدن و بی حسی دستها موجب ایجاد مشکل در نگه داشتن اشیا، تایپ کردن، یا مراقبت از خود میشود و این فعالیتها را با دشواری روبرو میسازد. اگر کسی یک پا یا هر دو پاهایش بی حس گردد، راه رفتن و رانندگی برایش بسیار خطرناک است. حتی گاهی راه رفتن را برای فرد غیر ممکن میسازد.
افرادی که دچار بی حسی و گزگز در صورت خود میشوند نیز امکان دارد به اشتباه زبان یا دهان خود را گاز بگیرند.
2. دیابت اصلیترین و خطرناکترین علت مورمور شدن پا از زانو به پایین
افراد که به دیابت مبتلاهستند دور از ذهن نیست نوروپاتی دیابتی، نوعی آسیب عصبی را تجربه کنند. این عارضه برای افراد دیابتی معمولا در طول زمان رخ میدهد زیرا اثرات متابولیک دیابت در جریان خون به اعصاب آسیب میرساند.
یک سوم افراد مبتلا به دیابت وحتی به گفته برخی از متخصصین نصف افراد دیابتی دارای نوروپاتی محیطی هستند که به طور معمول مور مور شدن، بی حسی و درد در پاها از زانوبه پایین و یا کمتر در دستها و بازوها تجربه میکنند.
3. نوروپاتی محیطی بیماری خطرناکی که بیشتر افراد دیابتی به آن مبتلا میشوند
به غیر از دیابت، شرایط دیگری وجود دارد که منجر به نوروپاتی محیطی در افراد خواهد شد. کمبود ویتامین B12 یا کم خونی خطرناک به دلیل سطح پایین گلبولهای قرمز خون و کاهش گردش اکسیژن نیز از عواملی آسیب زننده به رشتههای عصبی محسوب میشوند که امکان دارد در ادامه به نوروپاتی محیطی منجر گردد.
بیشتر بدانید: علت خارش پا از زانو به پایین: اطلاعات کامل به همراه سوالات متداول
مصرف بیش از حد الکل از عوامل تاثیرگذار در ایجاد نوروپاتی محیطی است که دستها و پاها تأثیر را درگیر میسازد و در افرادی که مصرف بالای الکل دارند و یا بدن آنها با مصرف الکل سازگاری ندارد میتوان علت مور مور شدن پا از زانو به پایین باشد.
طیف وسیعی از داروها نیز میتوانند باعث نوروپاتی محیطی شوند که عبارتند از:
- داروهای HIV و ایدز
- داروهای شیمی درمانی و سرطان
- داروهای ضد تشنج
- قرصهای فشار خون یا داروهای قلب
- داروهای پوستی
- داروهای ضد الکل
- داروهای ضد عفونت
4. سکته و تاثیر آن برمور مور شدن اندامهای بدن
بی حسی ناگهانی در بازو، پا یا صورت را باید یکی از علائم اولیه سکته مغزی دانستو معمولا یک طرف بدن تحت تاثیر قرار میگیرد.
سایر نشانههای سکته مغزی میتواند شامل موارد زیر باشد:
- مشکل در صحبت کردن
- سرگیجه یا از دست دادن تعادل
- مشکل دیدن از یک یا هر دو چشم
- گیجی
- سردرد شدید
- مشکلات راه رفتن
حملات ایسکمیک گذرا (TIA) یا سکتههای کوچک نیز میتواند یک علت مور مور شدن پا از زانو به پایین به حساب آید و نباید به سادگی از کنار آن گذر کرد. چون امکان دارد به یکسکته جدی تبدیل شود و تهدیدی برای زندگی فرد باشد. علائم معمولا فقط چند دقیقه طول میکشد و باید سریع اقدامات لازم را انجام داد.
5. آنسفالیت خود ایمنی یا خطا در روند سیستم ایمنی
منظور از آنسفالیت خود ایمنی یعنی شرایطی که در آن سیستم ایمنی به صورت اشتباه به مغز حمله میکند. التهاب ایجاد شده به دلیل این وضعیت گاهی یک علت مور مور شدن پا از زانو به پایین، بی حسی یا ضعف در قسمتهایی از بدن یا فلج نسبی در بازوها یا پاها خواهد بود.
علائم آنسفالیت خودایمنی متفاوت است نمونههای آن عبارتند از:
- حرکات غیر ارادی
- تشنج
- مشکلات حافظه
- رفتارهای اجباری
- بیخوابی
- مشکلات تعادل
- میلیت عرضی
التهاب در طناب نخاعی میتواند موجب بروز حس مور موری نواری در سرتاسر تنه و بخصوص در پاها همراه با ضعف میشود. گاهی اوقات بازوها را هم درگیر خواهد کرد. همچنین میتواند باعث درد و اختلال عملکرد مثانه یا روده شود.
6. آسیب به کمر و گردن و ارتباط آن با مور مور شدن و بی حسی در پاها
صدمات کمر و گردن در واقع نوعی آسیب یا فشار به طناب عصبی است که منجر به مور مورشدن زانو به پایین و در نتیجه به بی حسی و سوزن سوزن شدن منتهی میگردد
7. کمبود منیزیم؛ علت مور مور شدن پا از زانو به پایین
در تنظیم بسیاری از سیستمهای بدن، مانند عملکرد صحیح اعصاب منیزیم نقش بی چون و چرایی دارد. کمبود شدید منیزیم یا هیپومنیزیمی میتواند باعث بی حسی و گزگز و یکی از مهمترین علت مور مور شدن پا از زانوبه پایین است.
بیشتر بدانید: کمبود چه ویتامینی باعث زانو درد میشود؟ مهمترین ویتامین های از بین برنده زانو درد
8. هیپوکلسمی و تاثیرآن بر مور مور شدن پا
کلسیم برای عملکرد صحیح اعصاب و جریان خون حیاتی است. کمبود کلسیم میتواند باعث بی حسی، مور مور شدن و همچنین سوزن سوزن شدن زانو به پایینو بخصوص انگشتان میشود.
9. وحشت زدگی یا حملات پنیک؛ آیا در مورمورشدن انداها نقش دارد؟
حملات و شوکهای پانیک، یا دورههای ناگهانی ترس و اضطراب بدون وجود خطر واقعی، طیف وسیعی از علائم را به دنبال دارد که یکی از انها مور مورشدن برخی اندامهای بدن مانند پا و کتف است. همچنین دور از ذهن نیست که باعث بیحسی یا گزگز در دستها هم شود.
10. پدیده رینود منشای برای ایجاد مور مور شدن پاها
پدیده رینود وضعیتی تاثیرگذار بر گردش خون است که از علائم آن باید به سفید شدن انگشتان اشاره کرد. بی حسی و درد نیز از دیگر علائم آن محسوب میشود.
11. مور مور شدن پا ناشی از کم کاری تیروئید را جدی بگیرید
کم کاری تیروئید زمانی رخ میدهد که غده تیروئید بهاندازه کافی هورمون تولید نمیکند و این موجب مو مورشدن، بی حسی و سوزن سوزن شدن دستها و انگشتان و در نتیجه CTS شود. از دیگرعلائم کم کاری تیروئید باید به موارد زیر اشاره کرد:
- افزایش وزن
- خستگی
- یبوست
- حرکات آهسته
- حساسیت به سرما
- پوست خشک
- ناخن و مو شکننده
- درد و گرفتگی عضلات
12. تومورها؛ خطراتی که در سایه رشد میکنند
تومورها گاهی قسمتهایی از نخاع و مغز را تحت فشار قرا داده و در نتیجه باعث بی حسی، مور مور شدن و گزگز میشوند. عمدتا تومورها در قشر مغز (ناحیه بیرونی مغز) بیشتر از سایر نواحی مغز تمایل دارند باعث بی حسی در یک طرف بدن شوند. به همین دلیل این عامل میتواند یک علت مور مور شدن پا از زانو به پایین شود.
بیشتر بدانید: آیا ورم زانو خطرناک است؟ بررسی علل، خطرات و درمان
بیشتر تومورهای داخل و نزدیک به اعصاب جمجمهای تاثیر بی حسی و ضعف صورت دارند و امکان دارد به فلج بلز تبدیل شوند. تومورهایی که روی طناب نخاعی تاثیر میگذارند اغلب موجب مور ور شدن، بیحسی و گز گز کردن در هر دو دست یا پا شوند. هر چند این اتفاق احتمالی نادر برای گز گز کردن پاها است ولی میتوان به عنوان یک علت مور مور شدن پا از زانو به پایین به حساب بیایید.
13. سندروم تونل تارسال
این سندروم نیز از عوامل ایجاد کننده گز گز و یک علت مور مور شدن پا از زانو به پایین است. به دلیل فشار بر عصب تیبیال به وجود میآید که در امتداد مچ پا و پا قرار دارد.
14. کمبود ویتامین باعث مور مور شدن بدن میشود
بدون شک عملکرد درست و دقیق طنابهای عصبی ارتباط مستقیمی با تعادل در سطح ویتامینهایی مانند B1، B6، B12 و نیاسین دارد. برای نمونه کمبود ویتامین B12 موجب کم خونی شدید وتهدیدی برای زندگی فرد محسوب میشود و و این اتفاق منجر به نوروپاتی محیطی و در ادامه مور مور شدن بدن میگردد. از جنبه دیگر بالا بودن ویتاملن B6 یک علت مور مور شدن پا از زانو بهپایین است.
تشخیص علت مور مور شدن پا از زانو به پایین
برای تشخیص علت مور مور شدن پا از زانو به پایین پزشک در قدم اول سابقه پزشکی فرد را بررسی میکند، سپس معاینه فیزیکی را شروع و در حین بررسی سوالاتی از بیمار میپرسد.
در صورت تشخیص و نیاز آزمایشهای مانند آزمایش خون را برای تأیید یا رد علل احتمالی تجویز خواهد کرد تا از وجود علت احتمالی اطمینان حاصل کند.
گاهی امکان دارد پزشک آزمایشهای بیشتری مانند MRI یا سایر آزمایشهای تصویربرداری مانند سی تا اسکن را درخواست کند. الکترومیوگرافی و مطالعات هدایت عصبی برای ارزیابی میزان و نوع آسیب عصبی کمک کننده، به خصوص زمانی که نوروپاتی علت مور مور شدن پا از زانو به پایین باشد.
برای رفع علت مور مور شدن پا از زانو به پایین چه درمانهای وجود دارد؟
درمان مور مور شدن و گزگز به صورت کاملی بستگی به علت آن دارد. در بیشتر مواقع برای رفع علت مور مور شدن پا از زانو به پایین باید سراغ بیماریهای زمینهای رفت تا گزگز را ردیابی کرد. به صورت کلی راههایی برای کنترل مور مور و گز گز وجود داردکه در ادامه به آنها اشاره میکنیم ولی در نهایت باید برای درمان قطعی به پزشک متخصص مراجعه کنید.
- داروی درمان مور مور شدن: آمیتریپتیلین، دولوکستین، پرگابالین و گاباپنتین. پزشک میزان مصرف دارو رابه بیمار خواهد داد و باید طبق آن مصرف گردد .
- کمپرس گرم: جریان خون اندام مور مور و بیحس شده را افزایش و تقویت میکند.
- مصرف ویتامینهای موردنیاز بدن: ویتامینهای قابل حل در آب مانند B و E از گز گز ومو مور شدگی پا جلوگیری میکنند. مواد غذایی مانند سبزیها سبز برگدار، ماهی و آجیلها را به مقدار زیاد در برنامه غذایی خود قرار دهید.
- تحرک وفعالیت بدنی داشتن: از نشستن در یک وضعیت بشدت پرهیز کنید و در یک ساعت چندبار حالت بدنی خود را تغییر دهید. کمی راه بروید تا مانع از خواب رفتن اعضای بدن خود شوید. همچنین تحرک موجب گردش بهتر جریان خون خواهد شد که از مور مور شدن پا و زانو جلوگیری میکند.
- پرهیز از پوشیدن لباس تنگ: شاید تا بحال به این نکته دقت نکرده باشید ولی باید یک علت مور مور شدن پا از زانوبه پایین را پوشیدن لبسهای تنگ دانست. تنگی شلوار فشار به دیواره رگها وارد میآورد و جریان خون را از ریتم نرمال خودش خارج میسازد و در نهایت فرد احساس مور مور شدن در ساق خود میکند.
- شیوه درست نشستن: قرار گیری صفحات دیسک کمر در حالت نامناسب را باید شایعترین علت مور مور شدن پا از زانو به پایین دانست. حین نشستن قوز نکنید چون باعث تحرک صفحات دیسک میشود و در وضعیت مناسب قرار بگیرید تا بار بدنی موجب فشار به یک اندام خاص نشود.
بیشتر بدانید: قرص غضروف ساز زانو/ زانو را از نو بسازیم
سایر روشهای درمان مورمورشدن پا از زانو به پایین
- کشش و ماساژ
- کشش انگشتهای پا
- کشش عصب سیاتیک
- فیزیوتراپی
- طب سوزنی
چکیدهای درباره مور مور شدن پا از زانو به پایین
شرایط بسیاری میتوانند به عنوان علت مور مور شدن پا از زانو به پایین به حساب آیند که تشخیص دقیق آنها یک کار ساده نیست و باید توسط پزشک متخصص شناسایی شود. برای مثال بیماریهایی مانند دیابت، سکته مغزی، نوروپاتی محیطی، ام اس و CTS از این دست بیماریها به حساب میآیند.
شدت، فراوانی و محل علائم مور مور شدن به علت آن بستگی دارد. پاها، دستها، انگشتان، بازوها یا صورت و هر کدام از اندامها ریشه در یک نوع مشکل دارد. علائم امکان دارد فقط یک طرف بدن را تحت تاثیر قرار دهد.
بسیاری از علت مور مور شدن زانو به پایین هیچ درمانی خاصی ندارند، اما بسیاری از علائم موقتی و بدون درد هستند یا با مراقبتهای خانگی رفع میشوند. در کسانی که به صورت مداوم مور مور شدن و گزگز غیر قابل توضیح را تجربه میکنند باید در اسرع وقت به پزشک مراجعه کنند.
سوالات شما در خصوص علت مور مور شدن پا از زانو به پایین
چه زمانی برای کنترل مور مور شدن باید به پزشک مراجعه کرد؟
اگر مور مور شدن از زانو به پایین یا سوزن سوزن شدن مداوم و بدون علت آشکار رخ میدهد، یا همراه با آن علائم زیر آشکار شد باید با پزشک تماس گرفت:
مشکلات بینایی
مشکلات مثانه و روده
ضعف و گرفتگی عضلات
درد پشت یا گردن
خستگی
درد
اضطراب شدید
کاهش اشتها
چه علائمی همراه با مور مور شدن خبر از خطرات جدی دارند؟
درد قفسه سینه
تشنج
علائم در یک طرف بدن
ضربان قلب نامنظم
گیجی، مشکل در صحبت کردن، یا گفتار نامفهوم
تهوع و استفراغ
سردرد شدید
گرفتگی گردن
حساسیت به نور
پوست رنگ پریده یا زرد شده
تب ناگهانی
علت مور مور شدن پاها در شب چیست؟
وقتی میزان تری گلیسرید خون فرد بیشتر از حد معمول باشد در کف پا احساس داغی همراه با مور مور شدن دور از ذهن نیست که این اتفاق بیشتر در شب رخ میدهد.