آب آوردن زانو به تجمع غیرطبیعی مایعات در فضای مفصل زانو گفته میشود که میتواند شامل خون، چرک یا سایر مایعات باشد. این تجمع باعث تورم، درد و محدودیت حرکت زانو میشود و به عنوان یک علامت هشدار دهنده از مشکلات مختلف مفصل زانو شناخته میشود. علت بروز آب آوردن زانو ممکن است متفاوت باشد و به عواملی مثل سن، وضعیت کلی سلامت فرد، سابقه آسیب دیدگی، عفونت یا بیماریهای مزمن مرتبط باشد.
تشخیص دقیق نوع مایع تجمع یافته (مایع شفاف، خون یا چرک) برای تعیین درمان صحیح بسیار مهم است. به همین دلیل، معاینه بالینی و تصویربرداریهای پزشکی نقش کلیدی در روند درمان دارند. هدف اصلی این مقاله از سایت مدی بازار نمایندگی زانوبند زاپیامکس، آشنایی شما با علل، علائم، پیشگیری و روشهای درمانی خانگی و پزشکی آب آوردن زانو است تا بتوانید انتخابهای آگاهانهتری برای سلامت زانوی خود داشته باشید.
پس از آن که پزشک توانست علت اصلی بروز تورم زانو را مشخص کند برنامه درمانی مناسبی را آغاز خواهد کرد. هدف از تهیه این مقاله، در سایت مدی بازارنمایندگی زاپیامکس آشنایی کامل شما ازعلت، علائم و راههای پیشگیری و درمان آب آوردن زانو است.
علت آب آوردن زانو؛ رایجترین علل آب اضافی در زانوها
از علائم شایع آب آوردن زانو تشکیل توده های پر از مایع در فضای زانو است. این اختلال زمانی ایجاد میشود که مقدار آب موجود در ون زانو بسیار زیاد است و بدن نمیتواند به جذب مجدد آن بپردازد. برخی از علائم آب آوردن زانو به شرح زیر میباشند:
-
آب آوردن زانو یک بیماری مستقل نیست، بلکه نشانهای از مشکلات مختلف مفصلی و اطراف آن است. شناسایی علت دقیق، نقش بسیار مهمی در انتخاب روش درمان دارد. مهمترین علل عبارتاند از:
-
آسیبها و ضربات: ضربههای مستقیم به زانو مثل زمین خوردن یا تصادف، آسیب ورزشی، پیچخوردگی یا پارگی رباطها و غضروفها.
-
بیماریهای التهابی: مانند آرتریت روماتوئید یا سایر بیماریهای خودایمنی که موجب التهاب مفصل و تجمع مایع میشوند.
-
آرتروز زانو: ساییدگی و تخریب مفصل که باعث التهاب و تجمع مایع در زانو میشود.
-
عفونت: عفونت مفصل یا بافتهای اطراف باعث تجمع چرک و مایع میشود که باید سریعا درمان شود.
-
بورسیت کشکک زانو: التهاب بورسهای اطراف زانو که ممکن است باعث آب آوردن شود.
-
نقرس و نقرس کاذب: بیماریهایی که باعث ایجاد کریستالهایی در مفصل و التهاب شدید میشوند.
-
کیست منیسک یا تومور: کیستهای گانگلیونی و برخی تومورها میتوانند باعث تجمع مایع شوند.
- شکستگیهای استخوان: شکستگیهای اطراف زانو میتوانند منجر به خونریزی داخل مفصل و آب آوردن شوند.
- سفتی مفاصل یا قفل شدن زانو
-
علت آب آوردن زانو؛ رایجترین علل آب اضافی در زانوها
در حالت کلی آب آوردن زانو یک بیماری نیست بلکه نشانه بروز یک عارضه در زانو میباشد و به طور گسترده می تواند نشانه عفونت یا اختلالات غیر عفونی باشد. که مهمترین آنها عبارتند از:
- عفونت
- بروز علائم آرتروز زانو
- ضربه به زانو
- آسیب ورزشی
- کیست یا تومور
- بورسیت کشکک
- روماتیسم مفصلی
- استخوان شکستـه
- نقرس یا نقرس کاذب
- پارگی رباطیا غضروف (منیسک)
درمان قطعی اب اوردن زانو به روش خانگی
در مواردی که علت آب آوردن زانو خفیف باشد و عفونت یا آسیب جدی مطرح نباشد، درمانهای خانگی میتوانند به کاهش ورم و درد کمک کنند. این روشها عبارتند از:
-
استراحت و کاهش فشار: کاهش فعالیتهای ورزشی و خودداری از ایستادن یا راه رفتن زیاد روی زانوی آسیب دیده.
-
کمپرس سرد: گذاشتن یخ پیچیده در پارچه روی زانو هر ۲ تا ۴ ساعت به مدت ۱۵ تا ۲۰ دقیقه برای کاهش التهاب و درد.
-
بالا نگه داشتن پا: قرار دادن پاها بالاتر از سطح قلب برای کاهش ورم و بهبود گردش خون.
-
ماساژ با عصاره زنجبیل: استفاده از عصاره یا پماد زنجبیل به دلیل خواص ضد التهابی آن که میتواند به کاهش ورم کمک کند.
-
درمانهای طب سنتی: مثل استفاده از روغن زیتون، روغن اکالیپتوس، گل همیشه بهار، گل لیندن و روغن فلفل تند برای تسکین درد و التهاب.
-
نمک درمانی با نمک اپسوم: غوطهور شدن در آب گرم همراه با نمک اپسوم برای کاهش درد و ورم.
-
زالو درمانی: روش سنتی با مکیدن مایعات اضافی توسط زالو که باید تحت نظر پزشک متخصص انجام شود.
درمان خانگی اب اوردن زانو؛ راهکارهایی ساده برای رفع افیوژن زانو
در مواردی که ورم زانوی شما با علائم خفیف تا متوسطی همراه باشد، بهسادگی میتوانید با روشهای خانگی زیر آن را درمان کنید:
- برای بهبود عارضههای مربوط به زانو، بهتر است فرد مدتی استراحت کند و با کاهش فعالیتهای ورزشی و سنگین، فشار وارد بر زانو را کاهش دهد.
- استفاده از کمپرس سرد یا کمپرس یخ پیچیده شده درون پارچه برای تسکین درد و تورم هر ۲ تا ۴ ساعت به مدت ۱۵ تا ۲۰ دقیقه.
- برای بهبود گردش خون پاها را در ارتفاع E بالاتر از قلب قرار دهید.
- درمان آب آوردن زانو با زنجبیل در خانه
- اگر به دنبال درمان سنتی آب آوردن زانو هستید، میتوانید به سراغ استفاده از زنجبیل بروید. زنجبیل دارای خواص ضد التهابی، آنتی اکسیدانی و ضد سرطانی است. به همین دلیل، تصور میشود که ایمنی کلی بدن شما را تقویت کند.
زنجبیل میتواند فعالیت چندین ماده شیمیایی را که باعث التهاب مفاصل میشود، کاهش دهد. مصرف آن هم به صورت خوراکی و هم پماد به درمان آب آوردن زانو یا حتی ساییدگی زانو کمک میکند. به این منظور میتوان زنجبیل را به قسمتهای مختلف تقسیم کرده و سپس آن را در یک دستمال بزرگ جمع کنید. با فشار دادن دستمال، میتوانید آب آن را بگیرید و از عصاره زنجبیل برای ماساژ زانو کمک بگیرید.
درمان سنتی آب آوردن زانو
بعضی افراد از درمانهای سنتی و طب گیاهی برای درمان آب آوردگی زانو استفاده میکنند. روغن زیتون، روغن اکالیپتوس، مصرف گل همیشه بهار و گل لیندن و روغن فلفل تند برای کاهش درد زانو عالی است. با این حال این روش درمان فقط کنترل کننده و تسکین دهنده میباشد، اما برای گرفتن نتیجه قطعی بهتر است به پزشک متخصص و جراح زانو مراجعه کنید.
1. نمک درمانی در طب سنتی درمان اب اوردن زانو
تحقیقات نشان دادهاند که افراد مبتلا به تورم زانو بر اثر آب آوردن پس از آب درمانی با نمک دریا، بهبود یافتهاند. علاوه بر این، بر خلاف حمام با سدیم کلرید معمولی، اثر درمان نمک دریا تا چند هفته باقی میماند.
نمک آپسوم نیز منبع خوبی از منیزیم است و به کاهش درد، تورم و التهاب کمک میکند. ۲فنجان نمک اپسوم را به آب وان گرم اضافه کنید. به مدت ۲۰ تا ۳۰ دقیقه در آن بیندازید و خیس کنید. دو یا سه بار در هفته به مدت چند هفته و یا تا زمانی که از درد و التهاب خود خلاص شوید، تکرار کنید.
2. درمان آب آوردن زانو با زالو، درمان سنتی آب آوردن زانو
استفاده از زالو یکی دیگر از روشهای درمان اب اوردن زانو در طب سنتی است. در این روش که باید تحت نظر پزشک انجام شود، ۴ تا ۷ عدد زالو روی زانوی شما قرار میگیرد. این زالوها مایعات جمع شده در زانو را میمکند و به کاهش التهاب کمک میکنند؛ بنابراین درد زانوی فرد پس از انجام جلسات کاهش پیدا خواهد کرد.
3. درمان قطعی اب اوردن زانو با روشهای کلینیکی
روشهای درمان پزشکی برای آب آوردن زانو متناسب با علت اصلی و شدت بیماری متفاوت است. برخی از رایجترین روشها:
-
دارو درمانی: تجویز آنتی بیوتیک در صورت عفونت، مسکن برای کاهش درد، و کورتیکواستروئیدها برای کاهش التهاب شدید.
-
آسپیراسیون (تخلیه مایع مفصلی): روشی برای خارج کردن مایع اضافی با سرنگ استریل به منظور کاهش فشار و درد و نیز انجام آزمایش روی مایع برای تشخیص علت.
-
تزریق کورتیزون: تزریق داروی ضدالتهاب پس از آسپیراسیون برای تسکین طولانی مدت ورم و درد.
-
اوزون درمانی: تزریق ترکیبی از اوزون و اکسیژن به مفصل برای تحریک ترمیم و کاهش التهاب.
-
فیزیوتراپی و ورزش: تقویت عضلات اطراف زانو و افزایش دامنه حرکتی برای کاهش فشار روی مفصل.
-
جراحی: در موارد خاص مانند آسیب شدید رباط یا غضروف، کیستهای بزرگ یا عفونت مزمن که به درمانهای دیگر پاسخ نمیدهند، جراحی تعویض یا ترمیم مفصل انجام میشود.
درمان آب آوردن زانو با دارو
داروها و قرص برای درمان آب آوردن زانو شامل آنتی بیوتیکها، مسکنها و کورتیکواستروئیدها هستند.
- آنتی بیوتیک: این دارو زمانی تجویز میشود که آب آوردن زانو ناشی از عفونت باشد.
- مسکن: مسکن برای کاهش درد از سوی پزشک تجویز میشود و در صورتی که مسکنهای رایج درد را کاهش ندهد، مسکنهای قویتر برای بیمار تجویز خواهد شد.
- کورتیکواستروئیدها: این دارو ضدالتهاب قوی است که ممکن است به صورت قرص یا تزریق در مفصل زانو برای بیمار در نظر گرفته شود.
آسپیراسیون، تخلیه آب زانو و خارج کردن مایع مفصلی
خارج کردن مایع مفصلی زمانی انجام میشود که ورم زانو خود از بین نرود یا وجود مایع مفصلی به مفصل زانو آسیب برساند.
در این روش سرنگ استریل را داخل فضای مفصلی زانو برده و پزشک با فشار دادن زانو سعی میکند. حداکثر مایع مفصلی در زانو جمع شود تا همزمان با سرنگ آن را بکشد و تخلیه کند. در اکثر مواقع، مایع داخل ورم زانو را برای آزمایشات لازم جهت تشخیص عفونت به آزمایشگاه میدهند.
تزریق کورتیزون درمان اب اوردن زانو
یکی دیگر از روشهای درمان آب آوردن زانو، تزریق کورتیزون در مفصل زانو پس از خارج کردن مایع مفصلی است. کورتیزون دارویی قوی است و آثار طولانی مدت برای درمان خشکی و ورم زانو دارد.
اوزون درمانی، درمان قطعی اب اوردن زانو
تزریق اوزون در داخل مفصل، روشی است که بر مبنای تلفیق اصول روشهای نورال تراپی و اوزون تراپی عمل میکند. در این روش، ترکیبی از پروکائین، داروهای ضد التهاب، داروهای هومئوپاتیک، ویتامینها، مواد معدنی و گاز اوزون / اکسیژن به درون زانوی ورم کرده و نواحی دردناک اطراف آن تزریق میشود.
جراحی برای درمان اب اوردن زانو
در اکثر موارد ورم زانو نیاز به جراحی ندارد، اما در صورتی که نیاز به جراحی ضروری باشد پزشک اقدامات لازم را انجام میدهد. با کمک ابزار آلات پزشکی و جراحی آب زانو را تخلیه و آسیبهای زانو را ترمیم میکند.
تمرینات ورزشی فیزیوتراپی برای درمان آب آوردن زانو
فیزیوتراپ برای بهبود وضعیت زانوی آب آورده از راهکارهای مختلفی بهره میگیرد. تمرینات ورزشی مهمترین بخش برنامه ارائه شده است. این تمرینات علاوه بر مفصل زانو، عضلات آن را نیز تقویت کرده و فشار وارده بر آن را کاهش میدهد. در این دورهها از روشهای مختلفی مانند حرکات اصلاحی، تمرینات ورزشی، الکتروتراپی و لیزردرمانی استفاده میشود.
کلام اخر در زمینه درمان آب آوردن زانو
آب آوردن زانو یک علامت هشداردهنده است که به موقع درمان نشدن میتواند باعث بروز مشکلات جدیتر در مفصل شود. تشخیص دقیق علت و شروع درمان به موقع از بروز عوارض جلوگیری میکند. روشهای خانگی میتوانند در موارد خفیف موثر باشند ولی در صورت تشدید علائم یا بروز عفونت و درد شدید، حتما به پزشک مراجعه کنید.
همچنین، حفظ سلامت زانو با تمرینات ورزشی منظم، تغذیه مناسب و پرهیز از آسیبهای ورزشی میتواند در پیشگیری از بروز آب آوردن زانو نقش بسزایی داشته باشد.
سوالات متداول در زمینه آب آوردن زانو
بله. هرگونه التهاب و تورم در زانو ممکن است نشانه عفونت یا بیماری در این ناحیه باشد. در صورت آب آوردن زانو بهتر است حتما به پزشک مراجعه کنید
با اصلاح تغذیه و تهیه ضماد
بستگی به شدت و محل آب آورده دارد.